Innovation 22-08-2022
Energietransitie

Onderzoek ondersteunt transitie naar emissievrije binnenvaart

NWO heeft een project toegekend binnen de NWA-call ‘Zero-emissie binnenvaart’. Deze call heeft als doel bij te dragen aan de overgang naar een emissievrije binnenvaart door samen te werken met de binnenvaartsector.

 

Een consortium van onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke organisaties start met het ontwikkelen van duurzame businessmodellen en handelingsperspectieven. Partners in de binnenvaartketen, zoals schippers en verladers, kunnen hiervan gebruik maken.

 

Het onderzoeksprogramma moet inzichtelijk maken wat de transitie naar zero-emissie vraagt van de verschillende partners in de binnenvaartketen, zoals schippers, verladers en financieringsinstellingen. Deze overgang wordt mogelijk gemaakt door nieuwe en bestaande kennis met elkaar te verbinden. Ook is er nieuwe kennis nodig over de wijze waarop de transitiedoelstellingen in de praktijk kunnen worden gerealiseerd. Het onderzoeksconsortium werkt inter- en transdisciplinair, hanteert verschillende onderzoeksaanpakken (fundamenteel, toegepast en praktijkgericht) en is kennisketenbreed.

 

De initiatiefnemers van dit onderzoeksprogramma zijn het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) en de topsector voor logistiek (Dinalog).

 

Meer informatie over toegekend project

 

Bron: NWO