Innovation 03-05-2022
Energy Transition Econowind

MIIP beoogt de bruikbaarheid en het gebruik van de Ventifoils op de Ankie te verhogen

Van Dam Shipping zal de komende tijd in het kader van een MIIP de bruikbaarheid van haar VentiFoils op de Ankie gaan optimaliseren om de brandstofbesparing te verhogen. De VentiFoils zijn in 2020 geplaatst en vele kanten van het gebruik van is sindsdien onderzocht. Een motor-management systeem van Eefting is geplaatst en de data hiervan langdurig geanalyseerd.

 

De metingen geven o.a. aan dat de units in een testperiode van een jaar minder dan verwacht echt gebruikt werden, ook al was achteraf uit de data te halen dat dit wel kon. Ook kwam voor dat de units in sommige situaties wel gebruikt werden terwijl dit achteraf gezien geen besparing opleverde.

 

Eerder zijn de indicatoren met de bemanning gedeeld en zijn instructies gegeven over het gebruik van de VentiFoils zelf en over de data die uit het Eefting systeem komen. Beide kanten geven mogelijkheden tot verbetering; het blijkt niet zo evident wanneer en hoe de units ingesteld moeten worden.

 

Inmiddels is ook gezien dat op reizen naar de zwarte zee de units gemiddeld per vaardag beduidend meer opbrengen dan bij reizen naar de Baltic. Bij reizen naar de Baltic is zo bijvoorbeeld gevonden dat het Eeftingsysteem ook data geeft dat de wind goed staat als de Ankie in het Kielekanaal ligt / vaart, waar terecht geen gebruik gemaakt worden van de units. Dit soort situaties moet dus gefilterd worden.

 

Een afwijking in de data is gevonden doordat de windmeter bij enkele windrichtingen afwijkingen geeft door “windschaduw” van de mast. Extra windmeters met software update worden verder bekeken om een goed advies aan de bemanning te geven, waardoor een grotere operationele inzet wordt verkregen die een beter gebruik zullen geven.

 

De aanpak zal na het groot-onderhoud aan de Ankie in mei 2022 verder worden uitgevoerd volgens de oorspronkelijke planning.

 

Al met al verwachten we dat in 2022 de brandstofbesparing meer dan 30% zal verbeteren t.o.v. de besparing gemeten in 2021.

 

MEER INFORMATIE OVER DIT MIIP