Human Capital 07-06-2022

Hoe vul je duizenden vacatures in de Rotterdamse haven op: ‘We moeten het werk weer sexy maken’

Met achtduizend vacatures in de Rotterdamse haven, kunnen medewerkers eisen stellen en worden bedrijven gedwongen creatief te zijn in een zwaar concurrerende arbeidsmarkt. Inmiddels bieden bedrijven soms tot wel vijftig procent meer salaris om meer medewerkers aan te trekken. We spraken verschillende directeuren en managers over hun zoektocht naar personeel.

 

In de haven en industrie werken zo’n 385 duizend mensen en dat aantal groeit als het aan de bedrijven ligt. Vooral in de maritieme sector en de procesindustrie is volgens het Havenbedrijf Rotterdam de vraag naar personeel het grootst.

 

De oorzaken zijn bekend

De vergrijzing, een tekort aan instroom van (jong) technisch personeel, het imago van de Rotterdamse haven: het speelt allemaal een rol bij het huidige arbeidstekort. De oorzaak benoemen is één. Belangrijker is: hoe lost de haven dit probleem op? De verwachting is namelijk dat door digitalisering en de energietransitie de komende jaren nóg eens 10 tot 25 duizend banen ingevuld moeten worden. Veel jongeren zijn nodig, maar tegelijkertijd daalt tot 2030 het aantal MBO-studenten in de techniek met zo’n 24 duizend mensen, blijkt uit onderzoek van Ecorys in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie.

 

Aanvalsplan bedenken

Voldoende reden tot zorg bij voorzitter Victor van der Chijs van havenondernemersvereniging Deltalinqs. “De gemiddelde havenwerker is nu nog man, wit en van middelbare leeftijd en het werk heeft nog te veel een vies en zwaar imago. We moeten voor meer diversiteit zorgen en beter aansluiten bij de nieuwe generatie”, zei hij onlangs tegen deelnemers aan het jaarlijkse Havendiner.

“Jongeren zien het haven- en industriegebied meer als een belemmering dan als de oplossing voor de klimaatdoelstellingen. We moeten een aanvalsplan bedenken om het tij te keren en dat zal niet makkelijk zijn.”

 

De Rotterdamse haven heeft de afgelopen jaren al vele initiatieven ontwikkeld om studenten, werkzoekenden en bedrijven met elkaar in contact te brengen. Denk aan banenbeurzen, vacaturebanken en speciale uitzendbureaus. Toch is dat allemaal niet genoeg.

 

President-directeur Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam wil al deze initiatieven bundelen. “De haven moet weer als een aantrekkelijke werkplek worden gezien en een meer inclusieve werkgemeenschap worden waarin iedereen welkom is. Meer vrouwen aan het werk, meer mensen met een migratieachtergrond en meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

 

Jeroen van Rookhuizen, directeur van sleepdienst Boluda Towage kan zich daar helemaal in vinden. De uitstraling van de haven is volgens hem te ouderwets. Nieuwe oplossingen zijn nodig, maar welke precies vindt hij lastig: “Het werken op een sleepboot leer je niet op school. Daarvoor zouden we een traineeship kunnen aanbieden. Zo leiden we ook elk jaar zelf kapiteins op. Misschien moeten we andere arbeidspakketten gaan aanbieden. Werknemers krijgen nu vrij traditioneel een salaris, vakantiegeld en als je geluk hebt een bonus of leaseauto.”

 

Hij vervolgt zijn verhaal:

“Wellicht moeten we naar een cafetariamodel: je krijgt een salaris met meer keuzevrijheid voor meer vrije dagen, studiedagen of een grotere leaseauto. Moderne bedrijven als Google hebben ook een tafeltennistafel in de vergaderzaal en het personeel komt en gaat wanneer het hen uitkomt. Dat is een andere beleving voor jongere mensen. We moeten het werk in de haven weer sexy maken.”

 

Bron: Rijnmond