Trade 21-07-2022
Energietransitie

Verenigde Staten werken aan Clean Shipping Act om uitstoot scheepvaart aan banden te leggen

De Democraten in de Verenigde Staten hebben een wetsvoorstel ingediend om uitstoot van broeikasgassen door schepen handelend met de VS aan te pakken. Deze Clean Shipping Act is gebaseerd op het Fit for 55-regelgevingskader van de Europese Unie.

 

‘We hebben niet langer de luxe te wachten’, zei congreslid Lowenthal. ‘We moeten onder ogen zien dat we op een kantelpunt in de klimaatcrisis zijn.’

 

Nulemissie in 2040

Het wetsvoorstel gaat uit van een geleidelijke, maar snelle vermindering van de CO2-uitstoot van de scheepvaart in Amerikaanse wateren. Die uitstoot moet 20% lager zijn in 2027, 45% lager in 2030, 80% lager in 2035 en 100% lager in 2040. Dit komt overeen met Maersk’s ambitieuze nul-in-2040-doelstelling.

 

Uitzonderingen

De eisen zouden alleen van toepassing zijn op schepen die zich 30 dagen per jaar of meer in Amerikaanse havens bevinden. Dit zou vooral betrekking hebben op de binnenlandse Jones Act-vloot (het grootste deel van de vloot onder Amerikaanse vlag) en schepen onder buitenlandse vlag op lijnvaartroutes.

 

Schepen van minder dan 400 gt, zoals de meeste sleep- en duwboten, zouden zijn uitgezonderd van de wet. Hetzelfde geldt voor wegvervoer, spoor en luchtvaart. Bovendien richt het voorstel zich alleen op reizen van en naar ‘Amerikaanse aanloophavens’. Andere locaties zoals ankerplaatsen worden weggelaten.

 

Het wetsvoorstel moet nog worden aangenomen door het Amerikaanse Congres.

 

Bron: Schuttevaer