Human Capital 18-04-2023
Credits: MIWB

MIWB ontvangt Horizon-subsidie voor Europees scheepsbouwproject

Het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) van NHL Stenden ontvangt voor een project voor het eerst financiële ondersteuning vanuit onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe van de Europese Unie. Het gaat om SEUS: een groot Europees scheepsbouwproject, waar het MIWB samen met zeven andere internationale partners de komende vier jaar aan werkt. Onderzoekers, docenten en studenten van NHL Stenden zijn en worden bij het project betrokken.
 
Het belangrijkste doel van SEUS (Smart EUropean Shipbuilding) is om een geïntegreerd platform te creëren voor slimme en efficiënte oplossingen in de engineering, assemblage en bouw op Europese scheepswerven door efficiënte integratie en gebruik van softwaretools.

Partners uit heel Europa

Behalve het MIWB zijn meerdere partners aangesloten bij het project. Zij komen uit heel Europa. Bedrijven op het gebied van maritieme industrie (Ulstein Group uit Noorwegen en Astilleros Gondán uit Spanje) en software (CONTACT Software uit Duitsland, Cadmatic Oy uit Finland en SARC uit Nederland). Ook doen twee andere universiteiten mee: Norwegian University of Science and Technology (Noorwegen) en University of Turku (Finland).
 
De projectdeelnemers werken nauw samen, maar hebben ook hun eigen aandachtsgebieden. Zo gaat het MIWB zich onder meer bezighouden met data-ontwerpen en cyber security, vandaar dat de lectoraten Maritieme Innovatieve Technieken, Maritime Law en Maritime IT Security zijn aangesloten. De projectgroep – onder leiding van Frederik Maats – werkt dus binnen NHL Stenden multidisciplinair samen, waarbij niet alleen onderzoekers, maar ook docenten en studenten een rol kunnen spelen. Nieuw is dat binnen SEUS een professional doctorate (PD) wordt uitgevoerd aan het MIWB.

Horizon Europe

Het SEUS-project valt onder het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe van de Europese Unie. Met dit programma wil de Europese Commissie het concurrentievermogen van Europa vergroten door wetenschap en innovatie te stimuleren. Daarnaast wil de commissie het bedrijfsleven en de academische wereld uitdagen om samen oplossingen te bedenken voor maatschappelijke vraagstukken die in heel Europa spelen.