Innovation 02-11-2023
Blue economy, Energietransitie

Koning Willem-Alexander start aanleg landelijk waterstofnetwerk

De bouw van het nationale waterstofnetwerk, dat begint in de Rotterdamse haven, is op 27 oktober officieel en feestelijk van start gegaan. De aanwezigheid van Koning Willem-Alexander, minister Jetten, burgemeester Ahmed Aboutaleb en de commissaris van de Koning onderstrepen het belang van dit netwerk voor Nederland.

 

Het netwerk, dat open is voor alle toeleveranciers en afnemers van waterstof zal straks 1200 kilometer lang zijn en 5 Nederlandse industriële clusters toegang bieden tot groene waterstof. Met de DeltaRineCorridor komt er ook een verbinding met Duitsland.

 

Het eerste deel van meer dan 30 kilometer loopt van het conversiepark op de Maasvlakte naar Pernis. Op het conversiepark wordt nu de eerste van de vier waterstoffabrieken gebouwd. Deze 200MW waterstoffabriek, de Holland Hydrogen 1 maakt de groene waterstof met elektriciteit van windparken op zee en zal naar verwachting in 2025 de eerste groene waterstof naar Pernis kunnen vervoeren.

 

Door de grootschalige opslagmogelijkheden zorgt het waterstofnetwerk voor extra flexibiliteit in de groene energievoorziening. Ook bevordert het netwerk de ontwikkeling van Nederland als een Europese energiehub voor waterstof en de groei van de internationale waterstofmarkt. Bovendien draagt het bij aan de Europese energieonafhankelijkheid.

Lees meer

 

Bron: Port of Rotterdam