Jaaroverzicht 2023

2023 wordt het jaar waarin wij als maritieme sector onze kleuren moeten laten zien en keuzes moeten maken. Dit biedt een enorme kans, zolang we maar dapper genoeg zijn om over onze eigen schaduw heen te stappen. Het is nu of heel lang niet meer.

 

Met deze woorden hebben we aan het eind van 2022 vooruitgekeken op het jaar dat wij nu met gepaste trots mogen bestempelen als hét jaar van de maritieme sector. Na jaren van ‘verwaarlozing’ van onze sector heeft de Russische inval in Oekraïne de politiek wakker geschud en wordt het strategische belang van de maritieme sector voor onze veiligheid en welvaart eindelijk breed erkend.

 

Wij weten als geen ander dat de Nederlandse identiteit gevormd wordt door het water. Als zeevarende handelsnatie en toegangspoort naar Europa dragen het haven- en maritieme cluster gezamenlijk voor 7,5% bij aan ons bbp. Maar het belang van de maritieme sector voor Nederland gaat nog veel verder. De maritieme sector heeft niet alleen een centrale rol in de nationale en internationale transportketen. Zij is ook de sleutel om aan onze vraag naar (hernieuwbare) energie te voldoen, onze veiligheid te garanderen in een omgeving van toenemende geopolitieke spanningen en om ons te wapenen tegen klimaatverandering en een stijgende zeespiegel. Deze cruciale taken moeten we in eigen handen houden, willen we ons land toekomstbestendig maken.

 

Met de toekenning van 210 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds aan het Maritiem Masterplan en het opstellen van de Sectoragenda voor de maritieme maakindustrie, hebben we nu eindelijk de wind in de zeilen om vaart te maken met de verduurzaming van de scheepvaart, het versterken van onze strategische autonomie en het verzilveren van de kansen die de energietransitie biedt.

 

Het is een lange en moeizame reis geweest om dit punt te bereiken, met veel tegenslagen onderweg. Maar de vasthoudendheid van degenen die geloven in de kracht van een verenigde maritieme sector, waarin samenwerking de sleutel is tot succes, heeft eindelijk zijn vruchten afgeworpen. Dit is echter niet het moment om achterover te leunen. Er wachten nog talloze uitdagingen op ons willen we daadwerkelijk het verschil maken voor onze sector en ons land. Zo loopt onze sector nog steeds tegen een slecht imago aan en lukt het ons niet om voldoende talent aan te trekken en te behouden. Des te belangrijker is het dat onder leiding van de Human Capital Council een human capital uitvoeringsagenda is uitgewerkt om hier verandering in te brengen. Maar ook hier geldt dat we alleen successen kunnen boeken als iedereen over de grenzen van de eigen organisatie durft te kijken.

 

2023 is het jaar geweest om kleur te bekennen; 2024 wordt het jaar om krachtig door te pakken. Wij zijn er klaar voor en wij hopen u ook, want alleen samen staan wij sterk!

Download het jaaroverzicht