Innovation 19-09-2022
Energietransitie

Vijf miljoen euro subsidie voor walstroominstallatie cruiseschepen Amsterdam

Port of Amsterdam heeft vijf miljoen euro gekregen vanuit de tijdelijke subsidieregeling walstroom zeeschepen. Deze gaat gebruikt worden voor walstroom bij de Passenger Terminal Amsterdam, waar 5 september de Europese aanbesteding van geopend is.

 

‘Er is 19 mei een aanvraag ingediend en 22 augustus hebben we de subsidie toegezegd gekregen’, vertelt woordvoerder van Port of Amsterdam, Marcella Wesseling. De verkregen vijf miljoen euro is de maximale bijdrage die een project kan krijgen.

 

Op 5 september is de Europese aanbesteding geopend voor de aanleg van de walstroominstallatie. Na de selectiefase gaan drie partijen halverwege oktober de gunningsfase in.

 

Subsidies

Het Havenbedrijf had ook al een Europese subsidie ontvangen voor de installatie. De verwachting is dat de walstroominstallatie vanaf 2025 in werking treedt. Dat is ruim op tijd voor de wettelijke verplichting voor het gebruik van walstroom in Europa, die geldt vanaf 2030.

 

De tijdelijke subsidieregeling walstroom zeeschepen bestaat uit vier rondes waar in totaal 31 miljoen euro wordt verdeeld. De vijf miljoen euro die Port of Amsterdam heeft ontvangen komt uit de eerste ronde, daar was in totaal tien miljoen euro beschikbaar. ‘Het budget uit de eerste ronde is uitgeput’, laat woordvoerder van RVO, Marcus Polman weten. ‘Het is zelfs met ruim 20% overtekend.’ Waar het overige geld naar toe is gegaan, is nog niet bekend. De tweede ronde is op 1 september open gegaan, daarin wordt 8 miljoen euro verdeeld.

 

Bron: Schuttevaer