Innovation 12-09-2022

Ursula von der Leyen bezoekt haven Rotterdam

Hoog bezoek uit Brussel en Den Haag in de haven van Rotterdam vandaag. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, en minister-president Mark Rutte brachten een bezoek aan Havenbedrijf Rotterdam. Aanleiding voor het bezoek was de goedkeuring van Brussel voor Nederlandse subsidieaanvragen uit een groot Europees herstelprogramma voor lidstaten om sterker uit de coronacrisis te komen.

 

Tijdens hun bezoek gingen Von der Leyen en Rutte aan boord van de Alphenaar. Dit emissievrije binnenvaartschip betreft één van de veertig door Nederland ingediende subsidieaanvragen die door Brussel zijn gehonoreerd. De Alphenaar is het eerste Nederlandse binnenvaartschip dat voor de aandrijving gebruik maakt van verwisselbare energiecontainers. De Alphenaar vaart tussen Alphen aan den Rijn en Moerdijk voor bierbrouwer Heineken.

 

De energiecontainers – ‘ZESpacks’ – zijn standaard 20ft containers gevuld met batterijen die worden geladen met groene stroom. ZES heeft de ambitie om vóór 2030 45 schepen als klant te hebben die met de ZesPacks varen. ZES aandeelhouders zijn Ebusco, ING, Wärtsilä en het Havenbedrijf Rotterdam. De oprichting vond plaats met steun van het ministerie van I&W en zet hiermee een belangrijke stap in de transitie naar emissievrije binnenvaart. De energiecontainers worden geleverd door Zero Emmission Services (ZES). Dit bedrijf biedt een compleet dienstenpakket op basis van verwisselbare energiecontainers met groene energie, open-access laadinfrastructuur en een pay-per-use betaalconcept voor scheepseigenaren.

 

Bron: Port of Rotterdam