Innovation 16-11-2023
Blue economy, Digitalisering, Energietransitie

Maritieme Professionals ontmoeten elkaar op Europort 2023

Elke twee jaar in de eerste week van november vindt de Europort beurs plaats en dit jaar was het weer zo ver. Van 7 tot 10 november werd in wereldhavenstad Rotterdam Ahoy omgetoverd tot internationale maritieme ontmoetingsplaats voor innovatieve maritieme technologie en complexe scheepsbouw.

 

Europort is een van de grootste maritieme beurzen ter wereld. Per editie wordt het aantal bezoekers geschat op een kleine dertigduizend, waarvan 20% uit het buitenland komt. Op de beurs vind je tal van standjes van bedrijven, branches en maritieme projecten: heel Ahoy staat vol. Er zijn veel Nederlandse bedrijven te vinden, maar ook grote bedrijven uit het buitenland. Zo stonden onder andere China, Denemarken en Spanje er ook.

 

Events

Op Europort vonden ook verschillende evenementen plaats. Zo was er ‘MariMatch’, een internationaal matchmaking evenement voor maritieme bedrijven waarbij de focus lag op innovatieve technologie. Bedrijven en partners konden hierin 1 op 1 met elkaar spreken en zo hun netwerk uitbreiden.

 

Ook vond de International Conference on Maritime Autonomous Surface Ship (ICMASS) plaats. Di t is een conferentie waarop autonome schepen gepresenteerd worden aan onderzoekers. ICMASS richt zich op onderzoek en academische activiteiten gericht op de ontwikkeling van Maritime Autonomous Surface Ships (MASS)-technologie en kennis van over de hele wereld. Onderwerpen waren: Sustainable & green shipping, Safety evaluation/assessment, Smart Ships for optimized, safe vessel operation, Shore control functions and skill requirements, Autonomy in inland shipping & city logistics and Smart shipping meets smart logistics.

 

ICMASS is onderdeel van het Nederlands Forum Smart Shipping (SMASH!). Binnen SMASH! werkt Nederland Maritiem Land (NML) nauw samen met ketenpartners om smart shipping ook in Nederland op de kaart te zetten.

 

Stages

Ideeën en presentaties over verschillende maritieme onderwerpen: ook daar was ruimte voor op Europort. Er waren verschillende ‘stages’ waar kennis gedeeld en opgedaan kon worden.

 

Green Stage
De Green Stage was een ‘walk-in-theater’ waar exposanten korte presentaties gaven over: emissievrije schepen, alternatieve brandstoffen, hernieuwbare energieën, blue growth, groene retrofits, rompontwerpen, energie-efficiënte systemen, terugwinning afvalwarmte, ballastwaterbehandeling, scrubber technologieën.

 

Smart Stage
Aansluitend op de onderwerpen binnen ICMASS was ook de Smart Stage interessant. Dit was ook een ‘walk-in-theater’ waar exposanten en europort partners korte presentaties geven over: IT, IoT, AI, vr, autonome scheepvaart, onbemande systemen, cybersecurity en vele andere vormen van digitalisering.

 

Digitalization Area
Digitalisering is een belangrijk onderwerp binnen de maritieme sector. In de Digitalization Area stonden koploper bedrijven met nieuwe innovatieve maritieme ideeën zoals IT, IoT, AI, VR, ship-to-shore datadiensten, autonome scheepvaart, onbemande systemen, geïntegreerd scheepsontwerp, digital twins, cybersecurity, intelligent sensors, robotica, additive manufacturing en andere vormen van digitalisering.

 

Awards

In navolging van het Maritime Awards Gala op 6 november, werden er in de dagen daarna op Europort nog meer awards uitgereikt . Zo werden er awards uitgereikt aan organisaties die hebben bijgedragen aan schone scheepvaart, energietransitie, technologie en scheepsontwerp. Organisaties die hebben bijgedragen aan Smart Shipping, Cyber Security, E-Navigation, technologie en autonoom varen ontvingen ook awards.

 

Lees hier wie awards hebben gewonnen.

 

Al met al was het een hele interessante week voor een ieder die de maritieme sector een warm hart toe draagt.