Innovation 28-07-2022
Energietransitie

Cruiseschip Aidaprima bunkert biobrandstof

Aidaprima heeft tijdens haar verblijf in Rotterdam een primeur beleefd. Voor het eerste werd een groot passagiersschip gebunkerd met biobrandstof. Leverancier was het Amsterdamse GoodFuels, een grote speler op het gebied van alternatieve brandstoffen.

 

De brandstof die in Rotterdam via ship-to-ship bunkering in de tanks werd gepompt wordt gemaakt van grondstoffen die bestaan uit afvalstoffen waarvan verder niets anders geproduceerd kan worden, geen concurrentie is voor de voedselindustrie en niet bijdraagt aan ontbossing. Het gaat om zaagsel, afval van houtpulp en afgewerkte olie uit industrie en horeca zoals bak- en braadolie en frituurvet.

 

Bij het bunkeren van deze biobrandstof, dat met de reguliere brandstof wordt gemengd, hoeven geen aanpassingen aan de motoren of de tanks van de AidaPrima te worden uitgevoerd. Volgens het Amerikaanse Carnival Corporation, eigenaar van het schip en GoodFuels is deze eerste bunkering van een groot passagiersschip een voorbeeld voor de rest van de cruise industrie.

 

7-daagse cruise

Aidaprima deed Rotterdam aan in het kader van een 7- daagse cruise vanuit Hamburg naar Southampton, Le Havre, Zeebrugge en dus Rotterdam. Het schip dat plaats biedt aan 3400 passagiers en 900 bemanningsleden. Het bedrijf is al geruime tijd bezig met het uitvoeren van een programma waarmee de uitstoot van CO2 teruggedrongen wordt. Dat doet het naast het gebruik van alternatieve brandstoffen ook door het installeren van grote accupakketten. Aan boord van de Aidaprima bevindt zich een pakket van 10 mWh.

 

Bron: Schuttevaer