Innovation 23-05-2022
Energy Transition

Onderzoek naar kernaandrijving voor Nederlandse schepen

Vier Nederlandse instellingen gaan onderzoeken of Nederlandse koopvaardijschepen door kernenergie kunnen worden aangedreven.

 

Dit meldt Nederland Maritiem Land (NML). Volgens deze organisatie komen zo’n 200 Nederlandse schepen in aanmerking die met kleine kernreactoren met vermogens tussen de tien en twintig megawatt aangedreven zouden kunnen worden. Volgens NML is kernenergie een effectieve manier om broeikasgassen en andere scheepvaartemissies drastisch te reduceren, ‘hoewel het gebruik ervan soms op grote weerstand stuit’.

 

Het Maritiem Kennis Centrum, C-Job Naval Architects, de Nederlandse Defensie Academie en de Technische Universiteit Delft (TU Delft) onderzoeken de haalbaarheid daarvan nu. Het onderzoek is inmiddels van start gegaan en loopt tot het eind van het jaar. Het gaat om een zogenoemd Maritiem Innovatie-Impuls Project, dat wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken.

 

Volgens NML heeft TU Delft de afgelopen decennia al veel onderzoek uitgevoerd en kennis opgebouwd over het veilig gebruik van kleine kernreactoren. Tot nu toe is echter niet onderzocht of kernaandrijving een optie is voor de Nederlandse koopvaardij. Het Britse Lloyd’s Register heeft het afgelopen decennium wel onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden van kernenergie in de commerciële scheepvaart en daar ook een raamwerk voor ontwikkeld.

 

Bron: Nieuwsblad Transport

 

Meer informatie over dit MIIP