MIIP009 Wind assist Extension Ventifoil

Onderzoek extra besparing brandstof met verlening ventifoils ten opzichte van de huidige 10 meter ventifoil.

 

Duurzame energie is beter voor het milieu en zorgt voor een schonere wereld
De scheepvaart is verantwoordelijk voor 2,5 procent van de mondiale uitstoot van broeikasgassen, hierin zijn nog grote stappen te maken.

 

Van Dam shipping heeft een stap gedaan door reeds te investeren in een green solution, een systeem van eConowind om met behulp van Wind minder brandstof te gebruiken en de emissies CO2, NOx, SOx, en PM te verminderen. Op dit moment hebben we op de mv Ankie een systeem met Ventifoils aan boord.

 

De Ventifoil is een vleugelvormig element dat gebruik maakt van moderne innovaties op het gebied van aerodynamica, waardoor een hoge voortstuwingskracht ontstaat in verhouding tot zijn grootte. Slimme afzuiging is geïntegreerd in de vleugel, wat resulteert in een dubbele kracht van de Ventifoil tijdens het afzuigen.

 

Door de afzuiging te stoppen kunnen we meten wanneer dat nodig is. Op dit moment vaart de mv Ankie met een Ventifoil van 10 meter, deze zouden we graag willen verlengen naar 16 meter. In een piek moment hopen we van 20% naar wel 35 % besparing te kunnen gaan en een gemiddelde brandstof besparing van 8% op de kleinere Ventifoils naar 12% te brengen. Dit omdat alle besturing reeds aanwezig is, zou het vergroten van de units een beter rendement moeten geven in kW / €.

 

Bekijk alle MIIP