MIIP001 Inventarisatie potentie van 3D-printen van metaal middels sintering

Alle bewegende onderdelen aan boord van een schip slijten en moeten met de tijd vervangen worden. Dit is op zich geen groot probleem, alleen als het schip aan de andere kant van de wereld ligt dan het onderdeel, kan dit duur en tijdrovend zijn.

Ook als een schip ouder wordt, kunnen onderdelen niet meer geproduceerd worden en moeten of grotere aanpassingen gedaan worden, of onderdelen her-ontworpen worden en speciaal vervaardigd worden. Aan de andere kant kan het aanhouden van een voorraad aan reserveonderdelen weer leiden tot kapitaalvernietiging, omdat deze lang op voorraad liggen en vele zelfs nooit gebruikt worden. Om dit te verbeteren kunnen kleine, complexe onderdelen, wereldwijd, lokaal, veiliger en goedkoper met een nieuw type metaal 3D-printer geprint worden.

 

Doelstellingen van het project

Het resultaat zal bestaan uit een identificatie van mogelijk toekomstig onderzoek. Hierbij speelt de samenwerking met MKB en startups aan de ene kant en gebruikers van de onderdelen en services (reders en werven) aan de andere kant een cruciale rol. Omdat de aanschaf van de printer een grote kostenpost is en daarnaast samen met gebruiks- en beheerkosten voor vele MKB-ers niet direct aantrekkelijk zal zijn, kan er door het delen van apparatuur en kennis een laagdrempelig alternatief worden geboden ten opzichte van grote commerciële partijen met als gevolg een bloeiende samenwerking op het onderzoeksvlak.

 

Partners binnen dit project

 

Bekijk alle MIIP