Innovation 08-06-2023

Boskalis en Royal IHC tekenen LOI voor nieuw te bouwen 31.000 m3 TSHD

Volgend op de unieke samenwerking tussen Boskalis en Royal IHC in de ontwerp- en engineeringfase van twee state-of-the art sleephopperzuigers, ligt er nu een intentieverklaring tussen de beide partijen voor het bouwen van een 31.000 m3 TSHD voor Boskalis. Deze nieuwe TSHD gaat op de yard van Royal IHC in Krimpen a/d IJssel in Nederland gebouwd worden en wordt naar verwachting halverwege 2026 opgeleverd.

 

Het design en de engineering van de nieuwe TSHD is in volledige co-creatie tot stand gekomen. Royal IHC heeft samen met een team van Boskalis gewerkt aan het ontwerp. Jan-Pieter Klaver, CEO van Royal IHC: “De samenwerking heeft ons de unieke mogelijkheid geboden om tot een optimaal ontwerp voor deze custom-built sleephopperzuigers te komen.” Dit moderne ontwerp kenmerkt zich door het hoppervolume van 31.000m3, twee sleepzuigbuizen, een grote walperscapaciteit en een diesel elektrische installatie voor de aandrijvingen. De toekomstbestendigheid van het ontwerp is gegarandeerd omdat het schip voorbereid is op het gebruik van methanol als brandstof.

 

 

Kort voor oplevering van de snijkopzuiger KRIOS in 2020 door Royal IHC aan Boskalis kwamen beiden partijen tot de afspraak voor het design en de engineering van de TSHD. Theo Baartmans, lid Raad van Bestuur bij Boskalis: “Nu we een intentieverklaring hebben, kijken we uit naar deze nieuwe fase. Met de 31.000 m3 TSHD zetten we namelijk een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van onze baggervloot.”

 

“Ook voor Royal IHC is dit een belangrijke stap,” aldus Jan-Pieter Klaver. “Al langere tijd zien we een aantrekkende vraag in de baggermarkt, maar merkten we dat vooral in de flow business, bestaande uit opdrachten voor kleinere werkschepen en equipment. Met de opdracht voor dit grote custom-built schip voor Boskalis bouwen we verder aan een gezonde toekomst voor Royal IHC. Dat Boskalis ons deze opdracht gunt, verstevigt ons vertrouwen in de toegevoegde waarde van Royal IHC voor onze klanten en de marktpotentie van onze schepen, equipment en services.”

 

De samenwerking tussen Royal IHC en Boskalis gaat ver terug. De meest recent geleverde schepen zijn de megacutters KRIOS (2020) en de HELIOS (2017). Eerder leverde Royal IHC al de sleephopperzuigers zoals de GATEWAY, CRESTWAY, WILLEM VAN ORANJE en PRINS DER NEDERLANDEN.

 

Bron: Royal IHC