Herdenking koopvaardijslachtoffers bij Nationaal Koopvaardijmonument de Boeg

Ze Hielden Koers park, Boompjeskade (Leuvehoofd), Rotterdam
Tijdens de Tweede Wereldoorlog leverde de koopvaardij de grootste Nederlandse bijdrage aan de bevrijding. Nadat Duitsland Polen was binnengevallen in september 1939 verklaarde Engeland en Frankrijk Duitsland de oorlog. Vanaf dat moment raakte onze koopvaardij direct in de oorlog betrokken, 260 opvarenden en 40 schepen gingen verloren of raakte ernstig beschadigd in de periode dat Nederland nog neutraal was!

 

Als Duitsland in mei 1940 Nederland binnenvalt kondigt de Nederlandse regering in Londen een vaarplicht af. Schepen en zeelieden werden als het ware toegevoegd aan de geallieerde oorlogsvloot. Ze moesten blijven varen tot een half jaar na de oorlog.

 

Nederlandse schepen vervoerden noodzakelijke brandstoffen, voedsel, wapentuig en talloze soldaten en namen deel aan de meest bekende en gevaarlijke operaties zoals operatie Dynamo, Torch, Husky, Avalanche en de bekendste, D-Day. De vijand maakte bewust jacht op de handelsschepen en zaaide dood en verderf op de wereldzeeën. Toen Japan de capitulatie tekende op 2 september 1945 was de Tweede Wereldoorlog definitief voorbij maar moest de koopvaardij nog tot 2 maart 1946 blijven varen vanwege de vaarplicht.

 

De prijs van deze bijdrage was ook groot, ruim 4.100 zeelieden verloren het leven, meer dan vijfhonderd keerden blijvend invalide terug en bijna de helft van de vloot is in de strijd vernietigd.

 

Jaarlijks herdenken we aan de voet van het Nationaal Koopvaardijmonument ‘de Boeg’ de vaarplichtige zeelieden die het hoogste offer hebben gebracht, varend voor onze vrijheid.

 

Programma

  • 9.30 uur: Ontvangst genodigden bij het monument.
  • 10.00 uur: Het ‘slaan van 4 glazen’ op de scheepsbel door Zeekadetkorps Rotterdam.
  • 10.05 uur: Woord van herdenking door burgemeester Ahmed Aboutaleb.
  • 10.08 uur: Kranslegging met koraalmuziek door het Nederlands Douane Orkest.
  • 10.45 uur: Ontvangst in restaurant Prachtig.
  • 11.15 uur: Einde.

 

Meer informatie over de Nederlandse koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog