Human Capital 03-10-2024
Blue economy, Digitalisering, Energietransitie, Industriepolitiek, Vestigingsklimaat

Geslaagde tweede editie NML Councildag

Op dinsdag 1 oktober 2024 heeft de tweede gezamenlijke NML councildag plaatsgevonden. Ditmaal werden we verwelkomd bij Royal IHC in Kinderdijk. Tijdens deze bijzondere bijeenkomst hebben de deelnemers op interactieve wijze thema’s geïdentificeerd waarop de verschillende councils kunnen samenwerken om zo hun individuele inspanningen een boost te geven en een grotere impact te kunnen realiseren voor de maritieme sector

 

Het welkomstwoord werd verzorgd door Derk te Bokkel, CEO van Royal IHC, waarna onze voorzitter Rob Verkerk het stokje over nam en de councildag officieel van start liet gaan.

 

Allereerst werd het woord gegeven aan Bart Verkleij en Kevin Kabbedijk van de organisatie Watertalent. Zij gaven de deelnemers een presentatie over de Maritime en Mainport profielwerkstukkenwedstrijd. De heren van Watertalent waren aanwezig op de councildag om aandacht te vragen voor de profielwerkstukkenwedstrijd binnen de maritieme sector om een groter bereik te creëren,  het ophalen van praktijkvraagstukken, zoeken naar nieuwe sponsoren en het onder de aandacht brengen van de vacature voor jurylid.

 

De councildag was ook een uitgelezen moment om de veranderingen binnen de Trade Council te benoemen en toe te lichten. Omdat ‘Trade’ niet meer de lading dekt voor de toekomstige activiteiten van de council is er na een herpositioneringstraject van de Trade Council gekozen voor een nieuwe naam; de Strategic Development Council (SDC). De SDC gaat zich focussen op internationalisering, vestigingsklimaat en financiering.

 

Binnen de Innovation Council spelen op dit moment 2 belangrijke projecten; het Maritiem Masterplan en het maritieme innovatie programma uit de Sectoragenda Maritieme Maakindustrie. Bas Buchner, voorzitter van de Innovation Council gaf een toelichting over deze 2 projecten.

 

Ook binnen de Human Capital Council (HCC) was er genoeg om de deelnemers over bij te praten. Yvette Ross, voorzitter van de HCC gaf de deelnemers een update over de status van de 4 verschillende programmalijnen binnen het uitvoeringsprogramma; sterk imago, inclusieve sector, focus op loopbaanpaden en toekomstbestendige leeromgeving. Het uitvoeringsprogramma staat, nu is het belangrijk dat het uitgevoerd gaat worden.

 

Na de councilupdates was het tijd voor wat improvisatie. Door een speelse “Yes and” oefening werd de creativiteit van de deelnemers gestimuleerd zodat zij vervolgens klaar waren om tijdens een crowd sourcing oefening een groots idee op te schrijven als aanbeveling om de maritieme sector vooruit te helpen. De vijf meest gekozen ideeën werden vervolgens in breakout groepen in detail uitgewerkt. Hier hadden de deelnemers 45 minuten de tijd voor, waarna zij de uitwerking van het idee gingen pitchen voor de groep. Dit zorgde voor veel interactie en goede discussies tussen de deelnemers.

 

Nu is het van belang dat er binnen de councils een vervolg gegeven gaat worden aan de 5 geïdentificeerde ideeën.

 

Na de presentaties was het tijd om de councildag af te sluiten met een borrel. We bedanken al de aanwezigen en hopen iedereen weer te mogen verwelkomen op de volgende NML councildag!