Innovation 29-08-2024
Vestigingsklimaat, Industriepolitiek

Femke Brenninkmeijer nieuwe voorzitter Economic Board Zuid-Holland

De Economic Board Zuid-Holland (EBZ), aanjager van regionale economie en vestigingsklimaat, presenteert met trots haar nieuwe voorzitter: Femke Brenninkmeijer. Brenninkmeijer volgt per 1 september 2024 Commissaris van de Koning Jaap Smit op. Als nieuwe voorzitter gaat Brenninkmeijer zich inzetten om de steun te krijgen die Zuid-Holland nodig heeft om belangrijke bijdragen te leveren aan het verder versterken van de regionale economie en nationale opgaven, zoals energietransitie en woningbouw.

Cruciale bijdrage aan nationale opgaven

Brenninkmeijer is CEO bij NPRC. NPRC is Europa’s grootste binnenvaartcoöperatie met 150 individuele binnenvaartondernemers. Het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam. Daarnaast zijn er kantoren in Duitsland en België. Brenninkmeijer is sinds begin 2023 lid van de EBZ en vindt dat Zuid-Holland in nationale planvorming de plaats moet krijgen die het verdient. “Zuid-Holland heeft het hoogste aantal ondernemers, mkb’ers en kennisinstellingen van alle provincies en speelt dus een belangrijke rol bij het behalen van nationale opgaven. Door samen te werken met bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen en overheden kan Zuid-Holland meer dan 25% van de nationale woningbouwopgave realiseren en maar liefst 40% van de nationale CO2- uitstootvermindering.”

 

“Zuid-Holland is een regio met vele gezichten. Het heeft de grootste haven van Europa, een zeer krachtig tuinbouwcluster, sterke medische centra, een uitstekend onderwijscluster, bio science, toonzettende maritieme maakindustrie, etc. Als je goed naar de regio kijkt zie je dat het goud in handen heeft. De diversiteit aan bedrijven, expertise en talent is enorm. De uitdaging is om elkaar te versterken door juist de verbinding in die verscheidenheid te vinden. Dit was de aanleiding voor de Groeiagenda Zuid-Holland waar nu met succes focus in is aangebracht en door de EBZ uitvoering aan wordt gegeven . In deze veelzijdige regio zit de kracht uiteindelijk in samenwerken. Ik zet me graag in om de kracht van deze mooie regio te laten zien, samen met de deelnemers in de EBZ, bestuurders, bedrijven en kennisinstellingen uit de regio. We gaan dit samen doen.”

 

De volgende stap

De huidige voorzitter Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, draagt na ruim vier jaar het stokje over. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de positionering van de regio en de Groeiagenda Zuid-Holland. “Meer dan 80 partners hebben de Groeiagenda Zuid-Holland ondertekend. Daarmee heeft de EBZ meer dan €4 miljard aan Groeifondsvoorstellen binnengehaald voor de regio. Met Femke als mijn opvolger heb ik er alle vertrouwen in dat de EBZ de volgende stap zal zetten om Zuid-Holland verder op de kaart te zetten.

 

” Vele stakeholders in de regio zullen Femke Brenninkmeijer reeds kennen vanwege haar huidige rol als voorzitter van het Maritime Delta-programma, het maritieme innovatieprogramma dat in samenwerking met vele partners wordt uitgevoerd door InnovationQuarter. In deze hoedanigheid heeft ze de afgelopen jaren met succes de regionale maritieme strategie mede vormgegeven en hiermee cruciale investeringen helpen uitlokken en samenwerkingen versterkt. Vanwege de nieuwe stap als voorzitter van de EBZ zal Brenninkmeijer later dit jaar haar huidige voorzitterschap van Maritime Delta overdragen.

 

Extra aandacht voor vestigingsklimaat

Brenninkmeijer maakt zich zorgen over het vestigingsklimaat in Nederland. “Dit staat onder druk. De EBZ pleit voor een duurzame, sterke economie in een internationaal competitief concurrerend speelveld. Mijn ervaring is dat bedrijven, groot en klein, graag willen bijdragen aan oplossingen voor de problemen van morgen, maar verlangen naar stabiel beleid. Echter, zij worden geconfronteerd met een grote hoeveelheid regels, die ook snel weer kunnen veranderen. Daardoor zijn zij zoekende naar wat wel en niet kan. Dat haalt de energie uit projecten. Ook verliezen we daardoor onze doelen uit het oog. Dat moet anders.”

 

“Bovendien”, zo stelt Brenninkmeijer, “is in Europees verband afgesproken om 3% van het BBP te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Helaas blijven de uitgaven in onderzoek en ontwikkeling nu achter. Nederland heeft alles in huis om de R&D-investeringen te verhogen, maar dit vraagt wel regie van de Rijksoverheid en industriepolitiek. De EBZ biedt met haar brede netwerk van bedrijven, overheden en kennisinstellingen uitstekende aanknopingspunten voor het ontwikkelen van nieuw beleid. Project Beethoven is een mooi voorbeeld van industriepolitiek. Wij roepen het kabinet op om ook andere sleuteltechnologieën op eenzelfde manier uit te werken. Daarbij zie ik bijvoorbeeld veel kansen om de lead te nemen in de energietransitie.”

 

Bron: Economic Board Zuid-Holland