Human Capital 31-01-2024

Binnenkort nieuwe mbo-opleidingen aan de Lloydstraat in Rotterdam

Komend jaar kan een vijftal nieuwe mbo-opleidingen gevolgd worden in het Rotterdamse Lloydkwartier. Het initiatief komt van het STC, de opleider in en rond de Rotterdamse haven. De opleidingen maken onderdeel uit van het bredere STC-aanbod van mbo-studies.

 

De nieuwe opleidingen starten in augustus 2024. Drie van de vijf opleidingen, air cargo specialist, medewerker operationele techniek en specialist internationale havenlogistiek kunnen zelfs ook al vanaf eind januari gevolgd worden. Dit extra startmoment is vooral interessant voor jongeren die eerder een beroepsopleiding kozen die bij nader inzien minder goed bleek te passen. Maar bijvoorbeeld ook voor havoleerlingen die de switch naar het mbo willen maken. Een startmoment na de jaarwisseling blijkt uitstekend te passen bij de behoefte van deze groep. De overige twee opleidingen, allround operationeel technicus en operationeel technicus starten na de zomervakantie.

 

De nieuwe beroepsstudies aan de Lloydstraat leiden op tot functies in de (haven)logistiek en procesindustrie. Maar het aanbod blijkt breder: de in totaal ruim dertig mbo-opleidingen die het opleidingsinstituut aanbiedt hebben een nogal uiteenlopend karakter. Volgens Raymond de Lepper, voorlichter bij het STC, is die veelzijdigheid niet altijd zo bekend bij studiekiezers en ouders, net als alle innovaties in het werkgebied. “We hebben het over duizenden zeer uiteenlopende en uitdagende banen met uitstekende carrièrekansen. Van kantoorbaan in de internationale handel tot treinmachinist of vrachtwagenchauffeur en van schipper tot ontwerper van schepen, procesoperator of praktisch onderhoudsprofessional. Stuk voor stuk veelgevraagde en goedbetaalde banen.”

 

De opleidingen die binnenkort in het Rotterdamse Lloydkwartier gevolgd kunnen worden, waren tot nu toe uitsluitend te volgen op de locaties Waalhaven en Brielle. “We begrijpen hoe belangrijk goede bereikbaarheid is voor jongeren die starten met een nieuwe opleiding. Daarom zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk opleidingen, zeker bij de start, zo dicht mogelijk bij huis gevolgd kunnen worden,” aldus Renee Boelaars, directeur beleid en ontwikkeling bij het STC.

 

Het initiatief past volgens hem in de lijn om aantrekkelijke opleidingen op maat aan te bieden. Boelaars: “Niet alleen de reisafstand, maar ook de opleidingsinhoud is van belang. Zo zijn we onlangs gestart met de opleiding Technicus Duurzame Energie, die inspeelt op de groeiende behoefte aan beroepen die te maken hebben met vergroening van de haven. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de inzet van duurzame energie zoals biobrandstoffen en waterstof, en ontwikkeling en beheer van windparken op zee.”

 

Overigens geldt voor een aantal opleidingen dat deze vanaf het tweede jaar wel in Brielle of Rotterdam-Zuid gevolgd moeten worden. In het eerste schooljaar geldt bij een deel van de opleidingen dat één dag per week naar een praktijklocatie in Rotterdam of Brielle gereisd moet worden. De Lepper: “Die ene dag heeft te maken met het belang van praktijkonderwijs. We hebben in het havengebied schitterende proefopstellingen staan, die heel belangrijk zijn om vaardigheden ‘echt in de vingers te krijgen’. En dat is ook gewoon best leuk. Af en toe op pad om lekker praktisch bezig te zijn, dat is juist één van de aantrekkelijke kanten van deze beroepen.”

 

Bron: STC