Innovation 10-09-2024
Energietransitie, Blue economy

Waterstofschip 'Neo Orbis' op nominatielijst van Decarbonisatie Awards 2024

Het waterstofschip de Neo Orbis maakt kans op de jaarlijkse ‘Marine Propulsion Decarbonisation Award 2024’. Het schip is genomineerd in de categorie ‘Technology of the Year’. Op 24 september vindt de uitreiking plaats in Amsterdam. Het schip, dat volgend jaar in de vaart komt, maakt voor de voortstuwing gebruik van waterstof in een vaste vorm: natriumboorhydride.

Met de bouw van dit schip willen we vaart zetten achter de energietransitie en schone scheepvaart stimuleren. Patricia Haks, projectleider van de Neo Orbis, is blij met deze nominatie en de erkenning die het project krijgt: “We moeten echt het wiel uitvinden en het is geen makkelijk proces. De naam weerspiegelt dit al, Neo Orbis, wat staat voor de nieuwe wereld en een samenstelling is van Grieks en Latijn. Het is dus pionieren met nieuwe technologie, ontwerp en specificaties. Door gebruik te maken van natriumboorhydride, vaart het schip straks emissieloos door onze haven en dat vinden wij heel belangrijk.” 

 

H2Ships

We voeren deze pilot uit met het Europese project H2Ships. Verder werken we samen met TU Delft, H2CIF (de uitvinder en bouwer van de natriumboorhydride-installatie), MARIN (het maritieme onderzoeksinstituut), Hydroflexx voor de engineering, Wijk Yacht Creation (partner en ontwerper van het schip) en Next Generation Shipyards (de bouwer van het schip). Lloyd Register begeleidt de certificering en veiligheidskeuring voor het schip.

 

Volledig emissievrij

De Neo Orbis is het eerste schip ter wereld dat zal varen op natriumboorhydride (NaBH4), een vloeistof waarvan aan boord waterstof geproduceerd zal gaan worden. Het is een representatieschip dat straks vooral wordt gebruikt om klanten en gasten door de haven en de grachten van Amsterdam te varen. Het schip is volledig emissievrij, stil en vaart elektrisch op batterijen. Een volledig nieuw ontwikkelde extractor zal het waterstofgas gaan produceren. 

 

Deze jaarlijkse ‘Marine Propulsion Decarbonsatie Award’ is een initiatief van Riviera Maritime Media Ltd. Steun ons door je stem te geven aan dit innovatieve schip. 

 

Bron: Port of Amsterdam