Innovation 19-10-2022
Energietransitie Foto ter illustratie

Van Oord begint bouw windpark Hollandse Kust Noord

Waterbouwer Van Oord is begonnen met de bouw van windpark Hollandse Kust Noord. De eerste van 70 monopiles zijn intussen al geplaatst. Het park komt 18 kilometer uit de kust van Egmond aan Zee.

 

In het park komen 70 windturbines met een totaal vermogen van 759 megawatt. Samen zijn ze goed voor een groene energieproductie van 3,3 TWh per jaar, voldoende voor 2,8% van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte.

 

Eigenaar is Crosswind, een joint-venture van Shell en Eneco. Het windpark wordt volgens Crosswind het eerste ‘slimme’ windpark. ‘Het waait niet altijd overal even hard. Hoe zorg je zelfs bij weinig wind dat er toch groene stroom kan worden geleverd? Samen met onze partners onderzoeken we vier innovaties om deze uitdaging aan te gaan. Zo proberen we ervoor te zorgen dat toekomstige windparken op zee een constante stroomleverancier zijn, ongeacht hoe de wind waait, en helpen we het elektriciteitsnet stabiel te houden’, stelt CEO van Crosswind Tjalling de Bruin.

 

De bouwwerkzaamheden hebben 24/7 plaats, zodat het windpark naar verwachting medio volgend jaar in gebruik kan worden genomen. Van Oord maakt voor het plaatsen van de monopiles gebruik van het offshore installatieschip Innovation van Deme.

 

Verboden gebied

Nu er wordt gebouwd is het verboden gebied voor de overige scheepvaart. ‘Het is eenieder verboden zich te bevinden, dan wel enig voorwerp te hebben binnen de veiligheidszone van kavel V van windenergiegebied Hollandse Kust (noord), waarvan de begrenzing is aangegeven in de coördinatentabel behorend bij dit besluit. De veiligheidszone strekt tot 500 meter vanaf deze begrenzing’, aldus de Staatscourant van 13 oktober.

 

Bron: Schuttevaer