Maritiem Masterplan
Het Maritiem Masterplan
Een sterke maritieme sector is van groot belang voor de welvaart, veiligheid en energiebehoefte van Nederland. De sector omvat havens, offshore, visserij, zee- en binnenvaart, kennisinstituten en dienstverlening. Schepen vormen de gemeenschappelijke factor en zijn essentieel voor transport, voedselproductie, kustbescherming, defensie en hernieuwbare energie (zoals offshore wind).
Energietransitie en toekomstperspectieven
Het Maritiem Masterplan is een ambitieuze subsidieregeling dat inzet op de gezamenlijke ontwikkeling en bouw van klimaatneutrale schepen. Door nu te investeren, kan Nederland de kloof overbruggen tussen onderzoek en grootschalige productie. Het plan richt zich op de bouw van circa 30 demonstratieschepen om de overgang naar duurzame scheepvaart zowel nationaal als internationaal te stimuleren.
Dit initiatief versterkt niet alleen de veiligheid en autonomie van Nederland en Europa, maar bevordert ook een toekomstbestendige maritieme industrie. Door de schepen klimaatneutraal te maken, kan Nederland een leidende rol spelen in de overgang naar duurzame energie en het verminderen van broeikasgassen.
Strategische autonomie en economische bijdrage
Een maritieme sector met kennis en kunde om zelf schepen te kunnen ontwikkelen en bouwen, is een belangrijke bouwsteen voor de strategische autonomie van Europa en voor de nationale veiligheid. 90% van de import en twee derde van de export verloopt via zee- en binnenvaart. Deze export draagt voor meer dan 30% bij aan ons BBP. De sector is met een totale toegevoegde waarde van 56,5 miljard euro en 590.000 werknemers één van de grootste pijlers voor een bloeiende Nederlandse economie.
Koplopersregeling Maritiem Masterplan
Investeert u in de ontwikkeling van emissieloze schepen met een aandrijflijn op waterstof, methanol of LNG met CO2 afvang? U komt dan mogelijk in aanmerking voor de Koplopersregeling Maritiem Masterplan.
Bezoek Maritiem Masterplan website