Human Capital 04-06-2024

Zonneboten reizen af naar het zuidelijke Terneuzen in Zeeland!

Zonneboten uit heel Nederland strijden op 7 en 8 juni 2024 tijdens de tweede wedstrijd van de Young Solar Challenge in Terneuzen. Het zuidelijkste team van de competitie, dat altijd trouw alle wedstrijden bezoekt, organiseert dit keer de race in hun eigen provincie Zeeland. Naast de spanning van de race, staat dit evenement ook in het teken van innovatie, duurzaamheid en techniek.

 

Drie klassen voor jong talent: van onderbouw tot MBO, HBO & Universiteit

In Terneuzen strijden jongeren in drie klassen tijdens de zonnebootrace. De jongste zonnebootbouwers van 11 tot 13 jaar beginnen in de RC-Solar klasse met radiografisch bestuurbare zonnebootjes. Leerlingen van 14 tot 17 jaar bouwen en besturen in de Young Solar klasse hun eigen zonneboot. De organisatie hoopt dat de onderbouw via de RC-Solar klasse doorgroeit naar de Young Solar klasse.

De volwassenen kunnen vervolgens hun vaardigheden testen in de Apprentice klasse, die gevuld is met teams van bijvoorbeeld MBO, HBO-instellingen of zelf samengestelde teams van afgestudeerden.

 

Spannende eerste wedstrijd op Urk achter de rug, de toon is gezet

Om 11:00 uur stipt klonk het startschot van Wethouder Nathanaël Middelkoop, waarna de kop er af was en de teams met opperste concentratie de race onderdelen af werkten. Binnen de RC-Solar Klasse was het Linde College uit Wolvega het sterkste team. Ze behaalden een eerste en een derde plek. Team 3, van het Johannes Fontanus College uit Barneveld deelnemer van het eerste uur wist de tweede plaats te veroveren.

 

Top 3 RC-Solar Klasse
1. Mojito, Linde College, Wolvega
2. Team 3, Johannes Fontanus College, Barneveld
3. Flyers, Linde College, Wolvega

 

De Young Solar Klasse was het wederom Solarteam Drachtster Lyceum uit Drachten die de gouden plak van Urk mee naar Friesland genomen heeft. Een heel sterk team, dat de laatste 4 jaar aan de top staat. Een sterke stijging was er voor Young HAN Solarboat van het Candea Colliege uit Arnhem. Oudgediende YSC Da Vinci College uit Leiden en Team Lely van het Leeuwarder Lyceum bemachtigden samen de derde plek op het podium.

 

Top 3 YS Solar Klasse
1. Solarteam Drachtster Lyceum, Drachten
2. Young HAN Solarboat, Candea College, Arnhem
3. YSC Da Vinci College, Leiden
3. Team Lely VIII, Leeuwarder Lyceum, Leeuwarden

 

Wethouder Laszlo van de Voorde (Sport) geeft het startschot bij  de Otheense Kreek in Terneuzen

Wethouder Laszlo van de Voorde (Sport): ”De Young Solar Challenge inspireert jongeren om de kracht van duurzame energie te ontdekken en toe te passen. Door dit innovatieve evenement naar Terneuzen te halen, versterken we niet alleen onze band met technologische vooruitgang en milieubewustzijn, maar positioneren we Terneuzen ook als een broedplaats voor groene innovatie. Het biedt onze gemeenschap de unieke kans om de volgende generatie ingenieurs en wetenschappers te motiveren en op te leiden, die de schone en duurzame toekomst van Zeeland zullen vormgeven. Bovendien kunnen lokale bedrijven en onderwijsinstellingen profiteren van de kennisuitwisseling en samenwerking die deze challenge met zich meebrengt. Als gemeente zijn wij daarom trots dat dit evenement op onze eigen Otheense kreek plaatsvindt. Op 7 en 8 juni hopen we op een hele leuke race en op veel toeschouwers.”

 

Op uitnodiging van het Lodewijk College naar Zeeland

Renate Louwerse, Technator Bovenbouw aan het Lodewijk College: “Als je als meest zuidelijke team altijd op pad gaat om de wedstrijden van de Young Solar Challenge bij te wonen. Dan is het ook een keer tijd om alle teams uit te nodigen en kennis te laten maken met de prachtige provincie Zeeland. Terneuzen omringd door water, is daarom de tweede race locatie geworden van dit seizoen. De doorstroom die we zien van onze leerlingen naar de Maritieme MBO opleiding in Vlissingen, geeft aan hoe belangrijk een project als dit is. Niet alleen voor de vervolgopleiding, maar ook voor de bedrijven die zijn gevestigd in Zeeland”.

 

Innovatie en duurzaamheid vieren hoogtij tijdens Young Solar Challenge in Terneuzen

Naast vaardigheid en sportiviteit, staat de Young Solar Challenge ook in het teken van techniek, innovatie en duurzaamheid. De teams ontwerpen en bouwen hun eigen zonneboot, een leerzame ervaring die hen laat kennismaken met duurzame technologie en voorbereidt op een toekomst boordevol kansen in de technische sector.

 

De race in Terneuzen belooft een spectaculair evenement te worden waar spanning, technologie en groene ambities samenkomen. Kom op 7 & 8 juni naar Terneuzen en moedig de jonge talenten aan die de toekomst van duurzame mobiliteit vormgeven!

 

Over de Young Solar Challenge

De Young Solar Challenge is een uniek onderwijsproject waar leerlingen tussen de 11 en 17 jaar op een leuke manier kennismaken met techniek en duurzaamheid. Binnen de Young Solar Klasse bouwt elk team hetzelfde ontwerp zonneboot. Ze leren over techniek, communicatie, sponsoring, teamwork en omgaan met deadlines. De jongste leerlingen bouwen in de RC-Solar Klasse originele bootjes en leren ook al op jonge leeftijd over techniek en duurzaamheid.

 

Bezoek website voor meer informatie