Trade 08-06-2023
Industriepolitiek

'Oneerlijke concurrentie uit buitenland bedreigt Nederlandse scheepswerven'

Nederlandse scheepswerven die bijvoorbeeld vrachtschepen, baggerschepen en tankers bouwen, lopen gevaar. Oneerlijke concurrentie uit vooral China en Rusland verkleint hun overlevingskansen. Dat staat in een nog vertrouwelijke studie van het HCSS (The Hague Centre for Strategic Studies), opgesteld door Rob de Wijk.

 

Hij maakte de studie op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Volgens hem is deze industrietak van groot belang voor Nederland. Niet alleen omdat in de sector veel geld wordt verdiend, maar ook omdat die van belang is voor onze militaire veiligheid.

 

Om het voortbestaan van de sector te garanderen, wil de VVD dat het kabinet actie onderneemt. Volgens het liberale Tweede Kamerlid Pim van Strien moet het kabinet deze ‘maritieme maakindustrie’ ondersteunen.

 

Slimmer

“Omdat we zonder deze industrie onze kusten niet meer kunnen beveiligen, onze windmolenparken niet meer kunnen bouwen en van anderen afhankelijk worden voor het vervoer van onze goederen, moeten de schepen hier in Nederland worden gemaakt”, zegt Van Strien.

 

Om dit te bereiken, wil hij dat het kabinet slimmer omgaat met de Europese regels die gelden voor het vergeven van grote orders, de zogenoemde aanbestedingsregels. “In Italië is het zo dat van alle boten die de Italiaanse overheid koopt, 99 procent wordt besteld in Italië. In Frankrijk is dat 96 procent. In Nederland krap de helft.”

 

Taaleisen

Dat kan dus beter, denkt Van Strien. Ook Nederland moet de regels zo gebruiken dat de orders hier terechtkomen. En dat is helemaal niet zo moeilijk, denkt hij. “Omliggende landen zijn iets creatiever met de regels. Bijvoorbeeld door taaleisen te stellen aan iemand die de boten levert. Je mag bijvoorbeeld eisen dat op de werf waar de boot wordt gebouwd, Nederlands wordt gesproken.”

 

Op die manier hoopt het VVD-Kamerlid de gevaren te keren die de Nederlandse scheepswerven bedreigen. “We moeten niet langer naïef zijn. Maar we moeten iets waar we trots op zijn, nu echt gaan stutten en gaan ondersteunen.”

 

Bron: RTL Nieuws