Innovation 26-09-2022
Blue economy, Energietransitie

Miljoenen voor innovatie Noordzeevisserij

Er komt volgend jaar 25 miljoen euro beschikbaar voor innovatie van de Noordzeevisserij. Dat blijkt uit de Rijksbegroting 2023 van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

 

De 25 miljoen euro wordt ingezet voor verduurzaming en aanpassing van de Nooordzeevisserij aan de veranderende omstandigheden. ‘Door de toenemende druk op de ruimte van de Noordzee, mede als gevolg van de bouw van windenergieparken op zee, zijn deze maatregelen noodzakelijk’, stelt het ministerie van LNV in de begroting.

 

IJsselmeervisserij

Verder is 2,1 miljoen euro beschikbaar voor verduurzaming van de IJsselmeervisserij. Daarvan is 800.000 euro beschikbaar voor de uitvoering van de nadeelcompensatieregeling en handhaving van de visserijvrije zones bij vismigratiepunten.

 

Recent is geïnvesteerd in het stimuleren van vismigratie. Om dit te laten slagen worden deze plekken, vaak bij stuwen, sluizen en gemalen, visserijvrije zones. Het overige budget is bedoeld voor kleine projecten, zoals onderzoek en gesprekken met stakeholders.

 

Veel meer subsidie

Uit de begroting blijkt ook dat er komend jaar veel meer subsidie beschikbaar is voor duurzame visserij. In 2022 was dit 54,2 miljoen euro en aankomend jaar 162,8 miljoen euro. Dit verschil is te verklaren, omdat 155 miljoen hiervan afkomstig is uit het Brexit Adjustment Reserve en wordt gebruikt voor de vlootsanering die op dit moment plaatsheeft. Het overige budget is afkomstig uit het Europees Maritiem Visserij en Aquacultuurfonds (6,2 miljoen euro) en de nationale innovatiemiddelen visserij (1,6 miljoen euro) van het vorige kabinet. Deze 8,8 miljoen euro is bestemd voor het aanjagen van innovatieve ontwikkelingen in de visserij met betrekking op ‘de klimaatopgave en kwetsbare biodiversiteit’.

 

Bron: Schuttevaer