Innovation 03-03-2020
Blue economy, Energy Transition MIIP018

MIIP018 Haalbaarheidsstudie schaalbaar opruimen, oogsten en verwerken van sargassum zeewier

Schaalbaar opruimen, oogsten en verwerken van Sargassum Zeewier en het in plaats van een probleem tot een klimaat oplossing maken.

 

Aanspoelend Sargassum zeewier (brown macroalga Sargassum natans en Sargassum fluitans) is een groot probleem voor mens en ecologie in het Caribisch gebied en de Golf van Mexico. (zie o.a. Marpol Bulletin) Tenzij we het zeewier opruimen en verwerken: dan is het een kans voor mens en natuur!

 

Kan het Sargassum in grote hoeveelheden worden opgeruimd voordat het aanspoelt, zonder het zeeleven te schaden, en kan daardoor voorkomen worden dat leven in de ondiepe zee wordt verstikt als het aanspoelt? Welke technische en maritieme mogelijkheden zijn er om dit probleem aan te pakken, met meervoudige positieve impact, voor milieu en klimaat?

 

De basisgedachte van dit project is dat als we voorkomen dat het wier aanspoelt, en het anders verwerken, we net als in de Sargassum Zee een zeer potente koolstof-pomp kunnen creëren. (zie: N’Yeurt et al 2012)

 

Sargassum zeewier speelt een grote rol in de natuurlijke CO 2 kringloop. Het zeewier dat in de Sargassum Zee natuurlijk zinkt neemt maar liefst 7% van de wereldwijde biologische oceaan carbon-pump voor zijn rekening. (zie: Sargasso Commission Report)

 

Er groeit nu 20 miljoen ton Sargassum elk jaar in de Atlantische Oceaan (en dit neemt toe). Als 50% van deze biomassa in de diepzee wordt gezonken, zal dit mogelijk jaarlijks naar schatting 1 miljoen ton CO 2 opslaan. Sargassum is daarom het ideale zeewier om een innovatieve verwerking mee te ontwikkelen.

 

Mogelijkheden die door ons geïdentificeerd zijn:

 

  1. Afzinken in de diepe oceaan, het letterlijk creëren van een substantiële “Carbon Sink”
  2. Verwerking tot een verantwoord biobased bouwmateriaal
  3. Verwerking tot biomassa of als grondstof voor geschikte toepassingen.

 

De projectpartners willen met dit Maritieme Innovatie Impuls Project – haalbaarheidsonderzoek – de volgende vragen beantwoorden, die nog weinig aandacht krijgen en grote kansen bieden:

 

  1. Welke Mariene Technologische oplossingen zijn er beschikbaar om het Sargassum zeewier
    haalbaar, schaalbaar, effectief en natuurvriendelijk te oogsten?
  2. Welke Mariene Technologische oplossingen zijn er beschikbaar om het Sargassum zeewier
    zodanig te verwerken zodat deze daadwerkelijk als “Carbon Sink” kan dienen?
  3. Welke reële mogelijkheden bestaan om geoogst Sargassum zeewier schaalbaar als biobased grondstof of biomassa te gebruiken?
  4. Welke effectieve infrastructuur is nodig om het Sargassum zeewier probleem op te lossen?

 

In het Caribisch gebied is er bovendien bredere (milieu)winst: het opruimen van het zeewier voorkomt schade aan mariene ecosystemen zoals koraalriffen, en het levert significante kostenbesparingen en voorkomen van schade op voor de toeristische industrie – een primaire inkomstenbron in de regio.

 

Wie werken mee aan dit MIIP project

 

  • Algehele projectleiding, management en organisatie door Climate Cleanup.
  • Maritieme/Offshore kennis en innovatie door Van Oord.
  • Kennis zeewier en zeewierverwerking door The Seaweed Company.
  • Natuur en milieu kennis en bijdrage door WNF, Hortimare.
  • Wetenschappelijke kennis – Marine Biologie bijdrage door Dr Hendy, Dr Ragazzola – University of Portsmouth, Dr. Brigit
  • Van Tussenbroek UNAM.
  • Lokale kennis en validatie: STINAPA, Bonaire.

 

BEKIJK MEER MIIP