Innovation 01-09-2023
Blue economy, Energietransitie

Maersk schip tankt voor het eerst groene methanol in Rotterdam

Maandag 28 augustus arriveerde een nieuw schip van Maersk bij APMT 2 om groene methanol te bunkeren. Het schip is gebouwd door Hyundai Mipo in het Koreaanse Ulsan en is op weg naar Kopenhagen voor de doop.

 

Het schip heeft tijdens zijn ‘maiden voyage’ op groene methanol gevaren en heeft dat ook nog eens in Egypte gebunkerd. Maersk gaat het schip inzetten tussen Noord-Europa en de Oostzee. Het schip gaat op methanol varen, maar kan ook overschakelen op zwavelarme stookolie.

 

Het nieuwe 2100 teu-schip vormt de opmaat voor een veel grotere bestelling van methanolschepen door Maersk. De rederij heeft in 2021 en 2022, eveneens bij Hyundai, achttien containerschepen van rond de 16.000 teu besteld voor de route Azië-Europa. Die moeten in 2024 en 2025 in de vaart komen.

 

X-Press Feeders

De methanol is geleverd door OCI Terminal Europoort, onderdeel van het Nederlandse concern OCI Global, dat is voortgekomen uit DSM. Volgens het bedrijf is met deze eerste levering de basis gelegd voor de opbouw van infrastructuur voor de nieuwe brandstof en het creëren van ‘een raamwerk voor toekomstige groene methanol-scheepsroutes’.

 

OCI sloot vorige maand ook een overeenkomst met X-Press Feeders om vanaf volgend jaar in Rotterdam groene methanol te gaan leveren aan hun nieuwe dual fuel-schepen. Begin dit jaar sloot OCI een overeenkomst met Unibarge om een bestaand bunkerschip om te bouwen tot methanolschip, voor het leveren van methanol aan zeeschepen.

 

Amoniak

Methanol is een eenvoudige, giftige vorm van alcohol (CH4O). Bij de verbranding ervan komt CO2 vrij, maar als de brandstof is geproduceerd uit hernieuwbare biomassa mag het predicaat ‘bio’ of ‘groen’ worden gevoerd. Topman Ahmed El-Hoshy van OCI Global heeft grote verwachtingen van de nieuwe brandstof en verwacht dat de vraag de komende jaren naar meer dan zes miljoen ton per jaar zal oplopen.

 

OCI Global speelt een belangrijke rol in de plannen van de Rotterdamse haven om de netto uitstoot van CO2 terug te dringen. Het bedrijf exploiteert de enige importterminal voor ammoniak in de haven van Rotterdam, waarvan de capaciteit wordt opgevoerd van 400.000 ton tot 1,2 miljoen ton per jaar.

 

Een deel daarvan kan in de toekomst naar verwachting als brandstof aan de scheepvaart worden geleverd, iets wat nu nog in de kinderschoenen staat. OCI verwacht dat het grootste deel van de geïmporteerde ammoniak gebruikt zal worden om er waterstof mee te maken. Het concern heeft al een blauwdruk klaar liggen om de capaciteit van de terminal op te voeren tot drie miljoen ton per jaar als de inzet van ammoniak als waterstofdrager een grote vlucht neemt.

 

Bron: Port of Rotterdam