Innovation 26-09-2024
Industriepolitiek

Kabinet worstelt met waterveiligheid, waterinfrastructuur en watersystemen

Vitale systemen onder druk – Op basis van de Rijksbegroting en het regeerprogramma constateert de Vereniging van Waterbouwers dat het Kabinet worstelt met de enorme opgave op het gebied van waterveiligheid, waterinfrastructuur en watersystemen. Hierdoor loopt Nederland het risico dat vitale systemen op de lange termijn onder druk komen te staan. De Vereniging van Waterbouwers pleit voor een alternatieve korte termijn aanpak, die leidt tot meer dijken en kuubs voor hetzelfde geld.
 

Het is goed om in de begroting terug te lezen dat het Kabinet oog heeft voor klimaatadaptieve opgaven. Het is echter teleurstellend dat de verdere invulling en uitvoering van de opgave op zich laat wachten.

 

Het benoemen van het herijken van het Hoogwaterbeschermingsprogramma en het actualiseren van het programma Ruimte voor de Rivier in het regeerprogramma is positief. Echter, deze voornemens leveren onvoldoende besparingen op om de noodzakelijke opgaves te realiseren. Dit vergt een andere aanpak. Namelijk: meer centrale regie, regionale bundeling en uitvoering van projecten en het eerder betrekken van uitvoeringskennis vanuit de markt. Daarnaast is een bredere kennisdeling tussen betrokken partijen cruciaal, evenals het herijken van water- en bodemregelgeving om ook daar meer efficiëntie te bereiken.

 

Meer dijken en kuubs voor hetzelfde geld

De huidige manier waarop waterbouwprojecten naar de markt worden gebracht, kost vaak jaren aan overleg, onderzoeken, procedures en adviezen. Het is geen uitzondering dat 60% tot 75% van de budgetten al zijn besteed, voordat de eerste schop de grond in gaat. Met de beperkte financiële middelen die dit kabinet beschikbaar stelt, is deze situatie onhoudbaar.

 

Bovendien leidt dit in combinatie met de toegenomen regeldruk en strenge water- en bodemregelgeving, tot een hoge mate van inefficiëntie. Hierdoor komen de noodzakelijke vervanging en renovatie van bruggen, tunnels en sluizen maar moeizaam op gang en slibben vaarwegen dicht, met grote economische en maatschappelijke gevolgen.

 

Andrea Vollebregt, directeur Vereniging van Waterbouwers: “De Vereniging van Waterbouwers heeft concrete ideeën over hoe we efficiënter en budgetvriendelijker kunnen werken aan de wateropgaven in Nederland. Daarmee kunnen we op de korte termijn de basis op orde houden en tegelijkertijd beginnen met en leren van de opgaven voor de langere termijn. Ik roep het Kabinet op om deze helpende hand aan te nemen, zodat we gezamenlijk kunnen werken aan het realiseren van meer dijken en kuubs voor hetzelfde geld.”

 

Bron: Netherlands Maritime Technology