Innovation 21-02-2023
Energietransitie Foto: Ace Terminal

Intentieverklaring ACE Terminal en Cepsa voor invoer groene waterstof en ammoniak

Cepsa en ACE Terminal hebben hun krachten gebundeld om de groene waterstofketen van Spanje naar Nederland tot stand te brengen. De partijen hebben een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend waarbij het Spaanse energiebedrijf groene ammoniak zal leveren aan de geplande ACE importterminal in de haven van Rotterdam.

 

De groene ammoniak is bestemd voor eindtoepassingen in de industrie na omzetting van de ammoniak in waterstof, of voor direct eindgebruik in de scheepvaart en andere industrieën in Noordwest-Europa.

 

Grootste invoerterminal voor groene ammoniak

De intentieverklaring met Cepsa is de eerste van overeenkomsten die ACE tekent voor de invoer van groene waterstof en ammoniak om de grootste invoerterminal voor groene ammoniak van Europa te creëren.

 

De overeenkomst versterkt de groene waterstofcorridor tussen het noorden en het zuiden van Europa en is een belangrijke mijlpaal in de Europese strategie voor de ontwikkeling van hernieuwbare waterstof en duurzame brandstoffen.

 

Rob Jetten, minister van Klimaat en Energie, die aanwezig was bij de ondertekening van de MoU in Madrid, zei: ‘Deze intentieverklaring tussen Cepsa en ACE Terminal is een prachtig voorbeeld van het soort samenwerkingen dat nodig is en die we willen stimuleren met het nieuwe Memorandum of Understanding tussen Spanje en Nederland op het gebied van hernieuwbare waterstof. Het vormt een belangrijke mijlpaal voor de Europese waterstofstrategie voor de ontwikkeling van waterstofcorridors tussen Zuid- en Noord-Europa. Hiermee kunnen we de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en de Nederlandse decarbonisatie- en klimaatdoelstellingen realiseren.’

 

Bron: Ace Terminal