Hoe komt de Sectoragenda ten uitvoer?
De Sectoragenda Maritieme Maakindustrie is vorig jaar oktober gepresenteerd en sindsdien wordt er hard gewerkt aan de uitvoering. De sector en overheid werken nauw samen om de vijf actielijnen om te zetten in concrete acties om de sector toekomstbestendig te maken zodat deze kan blijven bijdragen aan de nationale vitale belangen. Daarnaast zijn de vijf koploperprojecten in ontwikkeling. Sander den Heijer is bij Nederland Maritiem Land verantwoordelijk voor de succesvolle uitvoering van de Sectoragenda. Hij geeft regelmatig inzicht in de ontwikkelingen binnen de Sectoragenda.
Zowel de sector als de overheid werken hard aan de uitvoering van de Sectoragenda. Maar hoe doen zij dit?
De Sectoragenda is weliswaar voor de maritieme maakindustrie maar neemt de gehele maritieme keten in ogenschouw. De belangen die gemoeid zijn met de actielijnen en koploperprojecten zijn dan ook breder dan alleen de maakindustrie en hebben invloed op het hele maritieme ecosysteem. De vertegenwoordiger van die hele maritieme keten is Nederland Maritiem Land (NML). NML is daarom voor de overheid primair de partij waarmee zaken rondom de Sectoragenda worden afgestemd. Binnen de sector zorgt NML uiteraard voor een goede afstemming met de belanghebbende brancheorganisaties zoals NMT en KVNR. Bij NML is Sander den Heijer aangesteld als Programmadirecteur Sectoragenda Maritieme Maakindustrie. Hij is voor de sector aanspreekpunt voor alle zaken (zowel actielijnen als koploperprojecten) die betrekking hebben op de Sectoragenda en hij is voor de overheid aanspreekpunt en de schakel richting de sector.
Aan de kant van de overheid is sinds 1 oktober dit jaar het Regiebureau Maritieme Maakindustrie officieel van start. Het bureau heeft vier taken:
- In samenwerking met vijf verantwoordelijke departementen (EZ, IenW, Def, Fin en BZ) werken aan de uitvoering van de 25 maatregelen uit de sectoragenda, inclusief de vijf koploperprojecten.
- Het opbouwen en bundelen van inhoudelijke kennis, kunde en inzet over de maritieme maakindustrie binnen de rijksoverheid en daarbuiten.
- Het aanjagen van innovatie op het gebied van scheepsbouw.
- Centraal aanspreekpunt zijn voor bedrijven uit de maritieme maakindustrie.
Een van de dingen waar wij als sector al jaren last van hebben, is dat onze sector voor verschillende onderwerpen onder verschillende ministeries valt. Met de komst van het Rijksregiebureau moet dit probleem verleden tijd zijn. Binnen het bureau werken zo’n 12 ambtenaren van de verschillende departementen samen.
In de Sectoragenda worden verschillende problemen en oplossingsrichtingen geagendeerd. De uitvoering is niet binnen enkele maanden geregeld. Daarom is het van belang dat er aan zowel de sector- als de overheidszijde betrokken mensen aan de slag zijn. Alleen op die manier kunnen we met elkaar een succes maken van de uitvoering van de Sectoragenda.
Bekijk de Sectoragenda Maritieme Maakindustrie