Innovation 29-09-2022
Energietransitie Foto: Neptune Energy/RWE

H₂opZee sluit eerste contracten voor waterstofproject Noordzee

Het H2opZee-consortium, een samenwerkingsverband van energiebedrijven RWE en Neptune Energy, heeft windturbinefabrikant Siemens Gamesa en de Nederlandse specialisten H2SEA en Enersea ingeschakeld om offshore groene waterstof te gaan produceren.

 

H2opZee ontstond begin dit jaar en heeft als doel op de Noordzee 300 tot 500 megawatt (MW) elektrolysecapaciteit op te wekken voor waterstofproductie. Dat moet gebeuren met een speciaal hiervoor ontwikkeld offshore windpark.

 

De contracten die het consortium in dit kader heeft gesloten gaan over het conceptontwerp en de engineering van het offshore elektrolyse-platform. Het technische contract ging naar H2SEA, het pijpleidingconceptontwerp naar Enersea. Siemens Gamesa gaat de windturbines leveren. De resterende onderdelen worden uitgewerkt door ingenieurs van RWE en Neptune Energy zelf. De contracten zijn sinds augustus dit jaar van kracht.

 

Twee fases

De contracten zijn onderdeel van de eerste fase van het H2opZee-project. Tijdens deze fase worden verschillende technische concepten en ontwikkelingslocaties onderzocht. Zo wil het consortium erachter te komen hoe groene waterstof het beste kan worden opgewekt. Al eerder, in juni dit jaar, begonnen de partners daarvoor aan een haalbaarheidsonderzoek. Deze studie loopt tot de zomer van 2023.

 

In de tweede fase start de implementatie van het project. Voor deze fase moet nog een aanbestedingsprocedure worden opgesteld.

 

Bron: Schuttevaer