Innovation 23-02-2023
Energietransitie

'Grootste' batterij-energieopslagsysteem komt in Vlissingen

Vlissingen krijgt het grootste batterij-energieopslagsysteem van Nederland. Dat zegt fabrikant van laadpalen en slimme energie-oplossingen Alfen die het systeem maakt. De batterij krijgt een opslagcapaciteit van 68 megawattuur, anderhalf tot twee keer zoveel dan tot nu toe gebruikelijk in de markt.

 

De superbatterij kan energie opslaan die bijvoorbeeld door windmolens wordt opgewekt. Daardoor is er altijd energie voorhanden op het moment dat de markt erom vraagt. Als het bijvoorbeeld windstil is, leveren windmolens geen stroom. Zo’n batterij kan op dat moment een uitkomst zijn door opgeslagen stroom te leveren en zo de onvoorspelbaarheid van hernieuwbare energiebronnen op te lossen.

 

Op voormalig Thermphos-terrein

Het is de bedoeling dat het systeem in het najaar in Vlissingen-Oost in gebruik wordt genomen. “De plek is gekozen omdat de gemeente Vlissingen en havenbedrijf North Sea Port in Vlissingen-Oost grote plannen hebben rond een energiehub”, vertelt algemeen directeur Dennis Schiricke van SemperPower .”Er komt een waterstoffabriek, de aanlanding van een offshore windstation, er is een netaansluiting van Stedin”, somt hij op.

 

Semperpower is als energieopslagspecialist verantwoordelijk voor de ontwikkeling, financiering en exploitatie van het systeem, Alfen neemt het ontwerp, de installatie tests en langetermijnonderhoud voor zijn rekening. De superbatterij komt op het voormalige terrein van Thermphos. “Die locatie is helemaal gerenoveerd”, zegt Schiricke. “De installatie komt te staan naast een kleiner, bestaand opslagsysteem. Naast de Sloecentrale.”

 

Hoeveel geld met Project Pollux – zoals de klus heet – gemoeid is, is niet naar buiten gebracht. Naar verluidt gaat het om miljoenen euro’s.

 

Het is niet voor het eerst dat Alfen en SemperPower met elkaar samenwerken. In 2021 hebben de twee al een eerste batterijproject gedaan. “Sindsdien zien lokale netbeheerders een ongekende toename in aanvragen voor de koppeling van batterij-energieopslagsystemen aan hun net”, zegt SemperPower-topman Dennis Schiricke in een verklaring.

 

Bron: Omroep Zeeland