Human Capital 20-04-2023

Geslaagd TKI netwerkactiviteit 'diversiteit en inclusie'

De TKI Maritiem netwerkactiviteit van 17 april was een groot succes! Enthousiaste deelnemers namen deel aan verschillende activiteiten en discussies waarbij diversiteit en inclusie centraal stonden.

Boudewijn Siemons en Jellie Tiemersma deelden hun eigen inzichten over het belang van inclusie en diversiteit in de maritieme sector.

 

Dr. Sofya Isaakyan van de Rotterdam School of Management gaf verdieping aan het onderwerp door de wetenschappelijke kant te belichten. Terwijl de meeste organisaties zich richten op oppervlakkige diversiteit (zoals leeftijd, geslacht, ras en fysieke vaardigheden), benadrukte zij het belang van diepgaande diversiteit. Waarden, houdingen en overtuigingen zijn net zo belangrijk bij het creëren van een echt divers team dat kan gedijen in de snel veranderende wereld van vandaag. Echter, het hebben van een divers team is niet genoeg. Het evenement benadrukte dat diversiteit hand in hand moet gaan met inclusie; anders kan het meer kwaad dan goed doen. Hoewel diverse teams het potentieel hebben om homogene teams te overtreffen, falen ze vaak door een gebrek aan inclusiviteit.

 

Deelnemers kregen de kans om zelf te ervaren hoe het voelt om uitgesloten te worden door middel van een ervaringsgerichte teamoefening. Dit hielp om het belang van inclusie te benadrukken en hoe dit de prestaties van het team kan beïnvloeden. Zoals Dr. Isaakyan, die de oefening leidde, zei: “Diversiteit is uitgenodigd worden voor het feest. Inclusie gaat erover of mensen met je dansen op het feest.”

 

Om een inclusieve cultuur te creëren, werden deelnemers aangemoedigd om zichzelf enkele moeilijke vragen te stellen: Betrek ik iedereen? Behandel ik iedereen gelijk? Moedig ik deelname van iedereen aan? Nodig ik bezwaren en tegenstand uit? En hoe reageer ik op tegenstand?

 

Gedurende het evenement hadden deelnemers volop de gelegenheid om te netwerken, ideeën uit te wisselen en van elkaar te leren. Door diversiteit te omarmen én zich inclusief op te stellen kan de maritieme sector een cultuur creëren die toekomstbestendig is. Dit zal leiden tot meer creativiteit, innovatie en prestaties, en zo een mooie toekomst voor deze essentiële sector realiseren.