Innovation 30-01-2023
Digitalisering, Blue economy Foto: Fugro

Fugro’s onbemande onderzoeksschip biedt TAQA veiligere en duurzamere inspecties op zee

Fugro heeft haar eerste volledig op afstand bestuurde onderwaterinspectie verricht op de Noordzee voor energiebedrijf TAQA. Hierbij is één van haar Blue Essence® onbemande onderzoeksschepen (USV) met Blue Volta® elektrische en op afstand bestuurbare onderwaterrobot (eROV) ingezet. Het complexe project in het drukstbevaarde deel van de Noordzee betrof inspecties van twee platforms en meer dan 40 kilometer pijpleiding voor de kust van Nederland.

 

Binnen de 500-meter zone werd onderzoek gedaan naar de beweeglijkheid van de zeebodem, dieptemetingen van pijpleidingen, visuele inspecties en cathodische beschermingsmetingen om de constructies van TAQA te beoordelen. Tijdens dit project zijn zowel Blue Essence® USV als Blue Volta® eROV volledig op afstand 24 uur per dag bestuurd via een satellietverbinding vanuit een controlekamer in Nederland en Aberdeen. De verzamelde Geo-data werd nagenoeg real-time toegankelijk gemaakt en gebruikt om de infrastructuur op zee en de omgeving van de zeebodem te inspecteren.

 

Dit project is onderdeel van Fugro’s bredere strategie richting meer onbemande activiteiten voor flexibelere, duurzamere en veiligere inspecties op zee. Op afstand bestuurbare werkzaamheden bieden werknemers de mogelijkheid te werken in een controlekamer aan wal in plaats van in de risicovollere omgeving op zee; de CO2 emissies van de USV zijn bovendien tot 95% minder dan de conventionele schepen en de klant heeft toegang tot nagenoeg real-time data wat leidt tot snellere, volledig geïnformeerde besluitvorming.

 

Directeur Nederland van TAQA René Zwanepol zegt: “Wij zijn blij dat we met Fugro hebben kunnen samenwerken aan deze innovatieve aanpak. Wij hebben ervaring kunnen opdoen met een nieuwe technologie met als doel uiteindelijk iedereen hierin mee te krijgen. Deze opdracht heeft bewezen veel voordelen te hebben op het gebied van duurzaamheid, veiligheid en kostenbesparingen. Dit is zeker de manier hoe we in de toekomst zullen gaan werken.”

 

Gordon Kennedy, regionaal directeur Marine Asset Integrity bij Fugro, zegt: “Ik ben trots op de succesvolle samenwerking met TAQA en de lokale autoriteiten. Zij hebben deze inspectie mogelijk gemaakt. Fugro zet zich volledig in op de ontwikkeling van nieuwe op afstand bestuurbare en autonome technologieën om de transitie te versnellen naar veiligere, schonere inspecties en het efficiënter leveren van Geo-data. Daarbij bieden USV’s een prachtige oplossing voor het inspecteren van funderingen en kabels van windparken op zee evenals kademuren en andere constructies in en op de zeebodem.”

 

Bron: Fugro