Doorbraak in uitstempeldossier zeevarenden: Nederlandse havens open voor langdurige refits en onderhoud
Na maanden van intensief overleg heeft de maritieme sector een belangrijk resultaat behaald: de ministers van Asiel en Migratie en Sociale Zaken en Werkgelegenheid stemmen in met een toelatingsregeling voor zeevarenden uit niet-Schengenlanden die langer dan 90 dagen in een Nederlandse haven verblijven. Dit betekent dat de uitstempeling van lange gemeerde schepen geen belemmering meer vormt voor scheepswerven.
Nieuwe regeling maakt langdurig verblijf van bemanning mogelijk
Een van de belangrijkste discussiepunten was het middelenvereiste. De minister heeft nu bevestigd dat het ILO-advies voor de minimumbeloning van zeevarenden wordt toegepast. Dit advies, afkomstig van de International Labour Organization (ILO), zorgt wereldwijd voor eerlijke arbeidsvoorwaarden in de maritieme sector. Het stelt onder andere een minimumsalaris vast en garandeert fatsoenlijke leefomstandigheden voor bemanningen. Werkgevers moeten tijdens het verblijf in Nederland bovendien kost en inwoning gratis aanbieden.
Nu het politieke besluit is genomen, worden de regels aangepast en de systemen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) geüpdatet. De verwachting is dat de regeling in het vierde kwartaal van 2025 van kracht wordt. Het ministerie heeft toegezegd binnenkort contact op te nemen met NMT-IRO om de verdere details te bespreken.
Succesvolle lobby voor de sector
“We hebben met kracht en overtuiging het belang van een werkbare oplossing aangetoond,” zegt Jeroen de Graaf, directeur van NMT-IRO. “Vooral voor de superjachtbouw, refitwerven en offshore is dit een enorme stap vooruit: Nederland wordt nu nóg aantrekkelijker als locatie voor langdurig onderhoud en refits.”
Met deze doorbraak onderstreept NMT-IRO haar rol als belangenbehartiger voor de maritieme en offshore maakindustrie. We blijven betrokken bij de verdere uitwerking van de regeling en houden onze leden op de hoogte van de ontwikkelingen.
De oplossing voor het uitstempeldossier is een concrete actie uit de Sectoragenda Maritieme Maakindustrie, waarin overheid en sector samen werken aan het versterken van de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse scheepsbouw. Deze doorbraak is mede mogelijk gemaakt dankzij de goede samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid én het Ministerie van Asiel en Migratie. We danken de betrokken ministers, ambtenaren en beleidsmedewerkers voor hun inzet en bereidheid tot een werkbare oplossing.
Voor vragen kunnen leden van NMT-IRO contact opnemen met sectormanager Karlijn van de Kamp – kamp@maritimetechnology.nl.