Innovation 31-01-2023
Energietransitie Foto: van Oord

De energietransitie is absoluut haalbaar (opinie door Arjen de Jong)

Als we het hebben over deltatechnologie, dan gaat het over baggeren, begint Arjen (Business Developer Delta Technology) zijn verhaal. Mijn taak bij Smart Delta Drechtsteden is het coördineren van innovaties voor de energietransitie bij baggerbedrijven in de regio. Die regio is groter dan alleen de Drechtsteden en omvat ook Rotterdam en Gorinchem.

 

Grote vier

Ons doel en dat van de grootste vier spelers; Boskalis, Damen, Royal IHC en Van Oord, is om zo snel mogelijk de energietransitie mogelijk te maken. Dit doen we in samenwerking met Dordrecht Academy, gemeente Dordrecht en Deal Drecht Cities. Wij willen in 2023 emissieloos baggeren in Nederland mogelijk maken; voor Europa hebben we dat doel in potlood op 2035 gezet. Want er moeten ook met wetgeving stappen gezet worden om dat doel te realiseren. Bijvoorbeeld door emissieloos werken verplicht te stellen bij aanbestedingen voor baggerwerken. De sector wil wel. Dat blijkt uit het feit dat de grootste bedrijven in de regio de handen al ineen geslagen hebben. We hebben recent ook een website gelanceerd, waarin onze doelen verder uitwerken: zedhub.nl

 

Koploper en voorloper

De Nederlandse baggersector heeft altijd een koppositie gehad in de wereld. Nu moet deze sector ook een voorloper worden in klimaatneutraal baggeren. En daarbij zijn veel meer bedrijven betrokken dan de baggerbedrijven alleen. Daarom hebben we een actieve community opgezet, waar steeds meer bedrijven uit de regio zich bij aansluiten. We werken nu al samen met vijftien partners, waaronder eindklanten als Rijkswaterstaat, die weer contact heeft met ministeries en havenbedrijven. Maar je kunt ook denken aan tech-leveranciers, bijvoorbeeld van besturingssystemen aan boord. Eigenlijk kan elk bedrijf dat actief is in de brede sector van de baggerindustrie bijdragen. Er zijn veel kleinere, regionale bedrijven die op de een of andere manier samenwerken met baggerbedrijven. Het is ook een sector waarin veel mensen in deze regio werken.

 

Natuurlijk kunnen de Drechtsteden de klimaatuitdaging niet alleen oplossen. Wel willen we als regio voorop lopen. Ik werk al twintig jaar in de maritieme sector, en houd me nu tien jaar bezig met innovatie en ik denk dat de energietransitie absoluut haalbaar is.

 

Sluit je aan!

Ik nodig alle bedrijven in de regio, die mee willen in deze ontwikkeling naar emissieloos werken, uit om zich aan te sluiten bij onze community. Om dit voor elkaar te krijgen moeten we nog veel uitzoeken. Bijvoorbeeld over de rbandstof voor motoren, zoals de overschakeling van diesel naar bijvoorbeeld waterstof of groene ethanol. We streven naar een CO2-uitstoot van nul en daar zijn we nog niet. Maar ook: hoe garanderen we de veiligheid als we gebruikmaken van andere motoren dan dieselmotoren? Ik denk ook aan certificeringsbureaus in de maritieme sector. Zij moeten specifiek voor de baggerwereld vaststellen wat wel en niet kan. Baggerschepen zijn nu eenmaal geen vrachtschepen; zij hebben te maken met veel fluctuaties in motorvermogen. Dat is de uitdaging. Het draait allemaal om het vinden van de juiste configuraties.

 

Schouders eronder

Zo’n omslag maken in acht jaar lijkt misschien langzaam zegt Arjen, maar dat is het zeker niet! Zo’n transitie is ook duur. Behalve naar oplossingen, moeten we ook kijken naar de kosten en naar die van slimme technologische oplossingen. En de klanten moeten bereid zijn om meer te willen betalen voor een klimaatneutrale sector. Alle partijen zullen hun schouders eronder moeten zetten.

 

Bron: Deal Drecht Cities