Reders willen weer investeren en kloppen volop aan bij Thecla Bodewes Shipyards

24.05.2022

Maritieme toeleveranciers, Scheepsbouw

Thecla Bodewes van het gelijknamige Thecla Bodewes Shipyards, een groep van vier scheepswerven, heeft een nuchtere kijk op scheepsbouw. “Een schip moet betaalbaar blijven, de klant moet er zijn geld mee kunnen verdienen. Wij werken volgens, wat ik noem het ‘KISS’ principe: Keep It Smart & Simple.” Rederijen en scheepseigenaren roemen Thecla Bodewes Shipyards om hun zuinige schepen (weinig brandstofverbruik), die bovendien uitermate geschikt zijn voor gebruik bij lage waterstanden en die toch veel tonnage kunnen vervoeren. De slimme machinekamers zijn toekomstbestendig ingericht en kunnen eenvoudig worden aangepast als nieuwe regelgeving dat noodzakelijk maakt. Ook maakt Thecla Bodewes Shipyards speciale schepen. Zo kwam in 2021 het goede nieuws dat zij de aanbesteding hadden gewonnen voor de bouw van onderzoeksschip Wim Wolff.

Thecla is de zevende generatie van de bekende Groningse scheepsbouwfamilie die al twee eeuwen lang schepen bouwt. Ze had een goede baan bij Bureau Veritas, toen haar vader plots eerder dan verwacht overleed. De scheepsbouwer in hart en nieren wist zich geroepen het levenswerk van haar vader over te nemen. Ze voelde een sterke verantwoordelijkheid voor het personeel en de kring daaromheen; de grote groep maritieme toeleveranciers. De continuïteit waarborgen zag zij als haar eerste opdracht. Er kwam van alles op haar pad. Door de jaren heen nam ze scheepswerven over en sloot ze andere scheepsbouwlocaties die inmiddels te zeer omringd waren door woonwijken. TB Shipyards Harlingen, TB Shipyards Kampen, TB Shiprepair Meppel en Barkmeijer Shipyards, zijn gezamenlijk goed voor bijna 500 jaar aan scheepsbouw- en reparatie kennis & kunde. Een krachtige combinatie waar Thecla iedere dag met plezier voor in touw is.

Schepen bouwen en nu ook zelf ontwerpen

2021 was voor Thecla Bodewes Shipyards een jaar van nog meer de regie in handen nemen. Zo werd het tienkoppige engineersteam uitgedaagd te komen met slimme ideeën die de opdrachtgever geld besparen. Ook is Thecla Bodewes Shipyards zelf aan de slag gegaan met een serie extra innovatieve scheepsontwerpen voor shortsea schepen. De designs werden tussentijds getoetst bij een diverse klantengroep. Klanten stellen vragen zoals; Hoeveel tonnage en hoeveel m3 kan het schip vervoeren? Wat is het brandstofverbruik en wat zijn de emissies? Is het schip geschikt voor de duurzaamheidstransitie? Oftewel: wat kan ik met het schip verdienen? Thecla zegt hierover: “Discussies met klanten gaan vrijwel altijd over de techniek en over het business model. Dat ervaar ik als heel down to earth en prettig.”

Na magere jaren nu zicht op mooie opdrachten

2021 was ook het jaar waarin Thecla Bodewes Shipyards een prachtige order ontving van Vertom voor de bouw van zes 7.000 TDW Diesel-Elektrische Multi-Purpose Cargo schepen. Thecla zegt hierover; “Zo’n mooie serie aan schepen bouwen geeft een zekere rust in ons bedrijf. Er is voorlopig voldoende werk en weinig afleiding. Dat biedt ruimte om ons te kunnen richten op het verder perfectioneren van onze productielijn. De eerste 7000 tonner gaat in september te water. Ondertussen richten we ons ook op het opzetten van een tweede productielijn. Dan kunnen we de komende jaren heel goed vooruit.” De afgelopen jaren waren niet zorgeloos. “In 2019 hebben we een heel slecht jaar gehad. De orders bleven weg en de corona pandemie kwam op ons af. Ook in 2020 kwam de orderintake maar moeizaam op gang. Het werd wel een wat beter jaar. De stijgende lijn zat er in 2021 echt goed in. We kijken terug op een goed jaar waarin we onder meer vijf duwboten hebben opgeleverd aan Thyssenkrupp en Chemgas Shipping en hard hebben gewerkt aan de zeegaande hopperzuiger Krakesandt, welke onlangs is opgeleverd.

Verder lezen? Dit interview met Thecla Bodewes vind je in de NMT Magazine jaarspecial dat vrijdag 27 mei 2022 op de mat valt. Digitaal vind je de uitgave hier. Alleen dit artikel lezen? Klik hier!

Foto credits: Roelof Jonker fotografie

Gerelateerd nieuws

Grondstoffen en energie zijn bepalend voor vestigingsklimaat

28.06.2022
Bekijk al het nieuws