Onderzoek onduidelijkheid verstrekken materiaal- en conformiteitsverklaringen

20.01.2022

Maritieme toeleveranciers, Scheepsbouw

Sinds enkele jaren moeten maritieme producten en schepen worden geleverd met een materiaalverklaring (Material Declarations – MD) en conformiteitsverklaring (Suppliers Declarations of Conformity – SDoC). Deze documenten zijn van belang voor de verplichte Inventaris van Gevaarlijke Materialen (Inventory of Hazardous Materials – IHM) die elk schip aan boord moet hebben. Ons bereiken signalen dat het opstellen en leveren van deze verklaringen niet altijd goed verloopt.

Vragenlijst

Om een beter beeld te krijgen hoe toeleveranciers en (nieuwbouw)werven omgaan met de verklaringen, hebben wij samen met de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders en de Vereniging van Waterbouwers een vragenlijst opgesteld. De uitkomsten kunnen gebruikt worden om kennis te delen en om eventuele problemen bij de Nederlandse overheid, EU of IMO aan te kaarten.

Wij verzoeken mensen met ervaring in het opstellen of gebruik van deze verklaringen de vragenlijst in te vullen. Dit gebeurt anoniem maar wij zijn ook benieuwd naar wie zich in de sector met deze verklaringen bezighoudt, we zouden het daarom waarderen als je ook een bericht kunt sturen naar NMT (heijer@maritimetechnology.nl). Mochten er relevante zaken zijn, dan kunnen we je later direct informeren.

Vul de vragenlijst in.