Mens tegen machine: Olympisch roeier tegen waterstofboot in New Energy Regatta

23.09.2021

Maritieme toeleveranciers, Scheepsbouw

Op vrijdag 24 september vaart tijdens de races van Solar Sport One in de grachten van Groningen voor het eerst een waterstof-raceboot mee. Een van de uitdagingen: mens versus machine. Olympisch roeier Melvin Twellaar neemt het op tegen de waterstofboot van Alfa-college. De jaarlijkse solar boat-race in Groningen is omgedoopt in ‘New Energy Regatta’ en is een inspirerende manier om technische innovaties in energie en maritiem te koppelen aan onderwijs, praktijk en sport. De race op vrijdag is voor publiek de hele dag te volgen via livestream, in verband met Corona. Solar-teams uit binnen- en buitenland doen mee aan de race. De New Energy Regatta is een initiatief van Solar Sport One en Gemeente Groningen in samenwerking met New Energy Coalition.

Voorafgaand aan de race is op donderdag 23 september op het terrein van EnTranCe/Zernike Campus Groningen een voorbeschouwing met botenkeuring en inspiratie-evenement voor deelnemers, bedrijven en race-entourage.

Olympiër Melvin Twellaar gaat tijdens de race-dag een krachtmeting aan met de waterstofboot. Twellaar begon zijn roei-carrière in Groningen, eerst bij KGR De Hunze en later GSR Aegir. Hij werd onder meer Europees kampioen dubbeltwee in 2020 en won met Stef Broenink zilver in de dubbeltwee tijdens de Olympische Spelen deze zomer in Tokio (op 0,2 seconde van de winnaar Frankrijk). In Groningen vindt hij een tegenstander van een heel andere categorie, de waterstof-raceboot. Verder staan op het raceprogramma o.m. de ‘endurance’ -wie komt het verst op de aandrijving, een topspeedrace en slalom. Gevaren wordt vanaf het Eemskanaal en in de diepenring van Groningen ter hoogte van het Groninger Museum en het boothuis van roeivereniging De Hunze.

Waterstof-raceklasse

Tijdens het tweedaagse evenement krijgen scholieren, studenten, onderzoekers en bedrijven de kans om de techniek van de boten te bekijken, worden belang en mogelijkheden van waterstof onderstreept en gaan de teams met hun boten de strijd met elkaar aan. De V10 H2c waterstofboot is ontwikkeld door Stichting Solar Sport One en partners en gebouwd door een multidisciplinair team van studenten van ROC Alfa-college in samenwerking met toeleverende bedrijven. Het Alfa-college uit Groningen doet als eerste waterstofteam mee aan het evenement. In de toekomst hoopt de organisatie een volwaardige waterstof-klasse in de race op te nemen.

Hydrogen Valley

Groningen is als onderdeel van Hydrogen Valley waterstofkoploper in Europa. Hierdoor ontstaan nieuwe banen, kansen voor technisch geschoolde mensen en worden nieuwe opleidingen ontwikkeld. Noordelijke kennis- en onderwijsinstellingen nemen waterstof op in hun lesprogramma’s.