Maritime Week 2019 : Beleef van 2 t/m 9 november wat de maritieme sector te bieden heeft!

Landelijk

25.10.2019

Alle sectoren

November is traditioneel de maand waarin Nederland Maritiem Land (NML) de Maritime Week organiseert. Onder de paraplu van dit jaarlijks terugkerende evenement worden zo veel mogelijk facetten van de maritieme sector in de schijnwerpers gezet. Met als doel kennisdeling én ervaren welke opleidings- en carrièremogelijkheden de sector te bieden heeft, staan er dit jaar maar liefst 26 events op het programma. Dat van zaterdag 2 tot en met zaterdag 9 november plaatsvindt.

 

Ongetwijfeld weer één van de hoogtepunten van de Maritime Week is het Maritime Awards Gala. Ruim 900 maritieme professionals, politici en journalisten vieren op 4 november het innovatieve vermogen van de Nederlandse maritieme sectoren. Met als thema ‘One Innovative Force’, worden de winnaars van vijf verschillende awards bekend gemaakt, waaronder die van het KNVTS ‘Schip van het Jaar 2019’. Onder toeziend oog van eregast Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, gaat de strijd voor de ‘Schip van het Jaar’ award tussen grindzuiger DC Orisant van Royal IHC, superjacht Bravo Eugenia van Oceanco en het duurzame binnenvaartschip Sendo Liner, dat door Concordia Damen gebouwd is.

Maritime by… you!

Ook geven de maritieme sectoren tijdens het Maritime Awards Gala het officiële startschot voor de, onder de vlag van Nederland Maritiem Land ontwikkelde, arbeidsmarktcampagne Maritime by… Deze gaat de maritieme sector een duidelijk gezicht geven, zodat een betere positie op de ‘mentale shortlist’ van jonge en iets minder jonge  talenten wordt bereikt. De campagne is gericht op het vergroten van de bekendheid van de maritieme sector. En het enthousiasmeren van nieuw talent voor een maritieme carrière en opleiding

Overhandiging Monitor

Eén van de andere hoogtepunten van de Maritime Week is vakbeurs Europort. Van 5 tot en met 8 november is Ahoy in Rotterdam het decor waartegen 27.000 bezoekers en meer dan duizend exposanten dé zakelijke ontmoetingsplaats vormen voor de maritieme industrie in Europa; met een focus op gespecialiseerde scheepvaart. Op deze beurs overhandigt minister Cora van Nieuwenhuizen op 7 november de Maritieme Monitor 2019 aan de sector. Hierin staat het wel en wee van de maritieme sectoren beschreven en is opgesteld door Ecorys, Erasmus Universiteit Rotterdam en CBS, samen met de Nederlandse brancheverenigingen en Nederland Maritiem Land. Daarnaast organiseert Netherlands Maritime Technology tijdens de vakbeurs vier masterclasses op het gebied van innovatie en duurzaamheid in het maritieme domein.

CareerLab

Ook tijdens Europort zijn er natuurlijk activiteiten die voortvloeien uit de arbeidsmarktcampagne Maritime by… Zo wordt het CareerLab georganiseerd. Dit is een fysieke ontmoetingsplaats waar alle activiteiten in het teken staan van werken, leren en communiceren over de maritieme en logistieke sector. Zo kan er onder andere een cv-check gedaan laten worden en in gesprek gegaan worden met de arbeidsmarkt- en studieadviseurs van Watertalent.

Van mbo tot TU

Vanzelfsprekend staat de Maritime Week naast Europort ook nog bol van andere activiteiten gericht op opleidings- en carrièremogelijkheden in de maritieme sectoren. Zo zijn er de open dagen van hogescholen met maritieme opleidingen in Amsterdam, Den Haag, Groningen en Rotterdam, de mbo’s Noorderpoort en HMC en kun je proef mini-colleges Maritieme Techniek volgen aan de TU Delft. In dit kader mag de Dag van de Maritieme Docent niet onvermeld blijven, die op 8 november plaatsvindt.

Compleet overzicht

Kortom, het aantal activiteiten tijdens de Maritime Week is gewoonweg te groot om hier in z’n geheel de revue te laten passeren. Een compleet overzicht is echter te vinden via onderstaande button.

bekijk het hele programma van de maritime week