Leer- en onderzoeksomgeving Living Lab van start

Rotterdam

09.07.2019

Maritieme kennisinstituten

Het onderzoeksproject Living Lab – Sharehouse is een gezamenlijk initiatief van 25 partijen waaronder het STC mbo college Logistiek & Vervoer, Erasmus Universiteit, TNO, Vanderlande en de gemeente Rotterdam.

 

In het testlab gaan de leden van het consortium Living Lab onderzoek doen naar de ontwikkeling en implementatie van nieuwe warehousetechnieken. Deze week werd bekend dat de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een bedrag van € 2 miljoen heeft toegekend aan het consortium van het Living Lab. Daarnaast hebben verschillende organisatie € 1 miljoen geïnvesteerd in geld en/of tijd. Het testlab wordt gerealiseerd op de Waalhaven Zuidzijde in Rotterdam.

Interactie mens en robot

Het Living Lab – Sharehouse wordt een geavanceerde omgeving waarin jong en oud, student en onderzoeker, leveranciers en klanten samen onderzoeken, kennis delen en leren innoveren. Daarbij worden antwoorden bedacht voor de belangrijkste uitdaging voor de logistieke sector: optimale samenwerking tussen mens en technologie. Het mes snijdt daarbij voor de het STC aan twee kanten, aldus Cantor Versluis, directeur van het STC mbo college Logistiek & Vervoer: “Studenten die nu bij ons een logistieke mbo-opleiding volgen, gaan later werken in een hoog geautomatiseerde omgeving. Dankzij het Living Lab kunnen we onderzoeken wat de impact van magazijntechnologieën is op de interactie tussen mens en deze technologieën. Met die kennis en ervaring kunnen we onze studenten optimaal voorbereiden op hun toekomstige werkomgeving. Daarnaast wordt er in het lab onderzoek gedaan naar ethische aspecten en veiligheidsvraagstukken die kunnen spelen als mens en robot samen gaan werken.” De voorbereidingen voor het Living Lab – Sharehouse starten direct na de zomervakantie. De verwachting is dat er in januari volop studenten aan de slag kunnen in het testlab. Sharehouse coördinator Paul Preenen (TNO) over het initiatief: “Het wordt een geweldige leer- en innovatie-omgeving die uniek is in Europa.”

Technologieën centraal 

In het Living Lab – Sharehouse staan straks verschillende technologieën centraal: Augmented Guided Vehicles, Exoskeletten, Virtual / Augmented Reality, Wearables (zoals Google Glass, HoloLens en ProGlove) en Integrale ICT- en referentie- architectuur (WMS, softwaresystemen). Studenten van verschillende logistieke mbo-opleidingen van het STC leren tijdens hun studie proefondervindelijk werken met deze technologieën. Zo kunnen zij deze later introduceren bij de bedrijven waar zij tijdens hun studie stagelopen.

Gerelateerde evenementen

Sino-Dutch Green & Smart Shipping Dialogue

19.01.2022

SMASH!UP Vessel Traffic Services (VTS)

27.01.2022
Bekijk alle evenementen