Drones zijn de toekomst, ook in en op het water

Nederland

30.11.2021

Alle sectoren

Sneller, veiliger en goedkoper incidenten afhandelen? Dat zou kunnen met drones. Om die reden is Rijkswaterstaat in een samenwerkingsverband met vier andere first responders de dronesector aan het stimuleren.

 

Onder de noemer Drone2Go hopen ze drone-innovatie te versnellen. De partijen zien een toekomst voor zich waarbij drones breed ingezet worden bij hun werk. De drones zijn zowel in de lucht als op en in het water toepasbaar. Ariea Vermeulen, coördinator programma Drones, vertelt erover. 

‘Drones bieden vele innovatieve toepassingsmogelijkheden om sneller, beter, veiliger en efficiënter te kunnen werken,’ vertelt Vermeulen. Het doel is om op een veilige manier ruimte te geven aan operaties en innovaties met drones. ‘De afgelopen jaren is er dus ook veel gebeurd op het gebied van drone-ontwikkeling.’

Zo organiseerde Rijkswaterstaat in 2018 de Drone Challenge, waarbij drie geselecteerde partijen lieten zien wat de mogelijkheden zijn als het gaat om informatieverzameling vanuit de lucht. Hierop volgend is Rijkswaterstaat in 2019 gestart met Drone2Go, een samenwerkingsverband tussen first responders Politie, Brandweer, NVWA en ILT Aerosensing. ‘Drone2Go heeft de ambitie om uiteindelijk automatisch vliegende drones te ontwikkelen. Deze kunnen in de toekomst hopelijk ingezet worden voor verschillende doeleinden zoals incident- en verkeersmanagement.’ De partners willen door samen op te trekken de dronesector stimuleren in hun ontwikkeling en hen uitdagen om met vernieuwende concepten te komen.

Lees het hele artikel