Maritieme opleidingen

flowchart-opleidingen-1 Als je wilt werken in de maritieme sector, dan zijn er vele mogelijkheden om via een opleiding in te stromen. Voor ieder niveau is een oplossing beschikbaar, hieronder zie je een kort overzicht daarvan:

opleidingengids

Maritieme opleidingen op VMBO-niveau

Als je gelijk na de basisschool al interesse voor de maritieme wereld hebt, dan kun je kiezen voor een VMBO opleiding die je klaarstoomt voor het werk in de haven of op de binnenvaart. Hiermee kun je bijvoorbeeld aan het werk als matroos of ondersteunen bij het laden en lossen van een schip. Daarbij hoort ook het bedienen van high-tech materieel en havenkranen.

Maritieme opleidingen op MBO-niveau

Als je klaar bent met je VMBO- of HAVO-opleiding, dan is een opleidingsaanbod beschikbaar op alle MBO-niveaus. Na afronding hiervan kun je matroos, werktuigkundige of stuurman worden aan boord van schepen in de binnenvaart, visserij en zeescheepvaart. Daarnaast kun je studies volgen in de richting van procestechnologie, transport- en havenlogistiek. Maar zijn ook studies die toegang bieden tot de wereld van ontwerp en bouw van kleinere en grotere schepen.

Maritieme opleidingen op HBO-niveau

Vanaf het hoogste MBO-Niveau, maar ook rechtstreeks na de HAVO of VWO, ben je welkom op de maritieme HBO-opleidingen. Deze bieden toegang tot een carrière als werktuigkundige, stuurman of maritiem officier van grote complexe schepen, zoals bijvoorbeeld de schepen voor zware lading of passagiersschepen.

Maritieme Techniek op HBO- en Wetenschappelijk niveau

Wanneer je interesse hebt voor de maritieme wereld, maar niet zelf het roer in handen wilt nemen om het schip de haven uit te varen, dan is het natuurlijk ook mogelijk dat je in de maritieme techniek of scheepsbouwkunde terecht komt. Na deze technische opleidingen krijg je te maken met alle vormen van techniek in de maritieme sector. Maritieme Techniek is zowel op HBO- als wetenschappelijk niveau te volgen.

Specialistische opleidingen op HBO- en MBO-niveau

Havens ontwikkelen, olieplatformen bouwen of pijpleidingen aanleggen op de bodem van de oceaan: bij al deze projecten zijn hooggekwalificeerde hydrografen betrokken die metingen verrichten in en rond het water. De HBO opleiding Ocean Technology leidt bijvoorbeeld op tot hydrographic surveyor, maar werken binnen de offshore is ook mogelijk na een opleiding Maritieme Techniek, Procestechniek of Offshore & Constructie.