ISPO 2023 - Jaarlijkse conferentie voor Loodsen

Amsterdam

ISPO 2023; Amsterdam 11/12 oktober

Vanaf woensdag 28 juni is de inschrijving voor ISPO 2023 geopend. ISPO – de jaarlijkse conferentie voor loodsen en haven gerelateerde organisaties over de hele wereld – vindt dit jaar plaats in Amsterdam op 11/12 oktober. Thema van deze editie is crisismanagement.

 

Crisismanagement

Dagelijks varen commerciële schepen in en uit havens over de hele wereld. Het risico op scheepvaartongevallen is het grootst in de zeehavens en hun aanlooproutes. Een van de maatregelen om dit risico te verkleinen is de verplichting voor schepen om gebruik te maken van de diensten van een loods. Een loods is een lokale expert in het manoeuvreren van schepen in gebieden met veel scheepvaartverkeer. Mede hierdoor is het aantal scheepsongevallen, bijna-ongevallen en incidenten klein. Toch doen incidenten zich af en toe voor en kunnen de gevolgen van dergelijke incidenten groot zijn voor het schip, de haven, het milieu en de opvarenden. Juist omdat incidenten zo zelden voorkomen, moeten loods organisaties goed voorbereid zijn voor het geval dat er iets misgaat.

 

De ISPO-conferentie staat in het teken van de gevolgen van een ernstig incident waar een loods bij betrokken is. Na een incident krijgen alle betrokken organisaties te maken met een aantal instanties. Wat is de rol van verzekeraars, justitie, de Onderzoeksraad voor Veiligheid (in) Nederland en de National Transportation Safety Board in Groot-Brittannië. Hoe ga je om met de pers? Hoe worden betrokken loodsen weer aan het werk geholpen? En tot slot; welke lessen worden geleerd zodat kans op herhaling wordt geminimaliseerd? Bij ISPO 2023 komen al deze onderwerpen uitgebreid aan de orde.

 

Verwacht wordt dat alle sprekers in juli bekend zijn.